Kalifornija zamrznula je izvršenja smrtnih presuda

0
153

Američka savezna država Kalifornija zamrznula je izvršenja smrtnih presuda nakon što u dva navrata u proteklih šest godina nije izglasano ukidanje kazne.

Guverner Gavin Newsom potpisao je izvršni akt kojim uvodi moratorijum na izvršenje smrtnih kazni u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi.

Tim aktom automatski je zatvorena izvršna komora u Državnom zatvoru San Quentin u San Franciscu u kojoj su vršene egzekucije.

U Kaliforniji nije izvršena niti jedna smrtna presuda još od 2006. godine, a razlozi za to su dugotrajni žalbeni postupci i birokratska procedura nabavke smrtonosnih injekcija.

Trenutno u Kaliforniji na izvršenje smrtne kazne čeka ukupno 737 osuđenika, a kazne su im sada odgođene na neodređen period.

Guverner Newsom je odluku o zamrzavanju izvršenja smrtnih kazni nazvao jezivom te je ukazao na propuste pravnog sistema u više slučajeva u kojima je naknadno utvrđeno da su pogubljeni osuđenici bili nevini.

“Ne želimo biti kao Saudijska Arabija. Ne želimo provoditi praksu kakva postoji u Sjevernoj Koreji. Potpisao sam ovaj akt teška srca, s teškim emocijama koje postoje kada je riječ o ovoj temi i učinio sam to misleći na žrtve”, kazao je Newsom.

Kalifornija je tako postala četvrta američka savezna država čiji guverner je potpisao naredbu o zamrzavanju izvršenja smrtnih presuda. Ranije su takav akt potpisali guverneri Kolorada, Oregona i Pensilvanije.

Birači u Kaliforniji su u proteklih manje od deceniju dva puta odbili ukidanje smrtne kazne. Posljednji put se to dogodilo 2016. godine kada se protiv ukidanja smrtne kazne izjasnilo 53 posto birača u toj državi. Većina je tada izglasala i apel za ubrzavanje procesa izvršenja takvih kazni.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here