Kajsije za zdravlje, ali sa košpama oprezno

0
250

Kajsija je još jedna kineska biljka. Iz Kine se polako odomaćila u Persiji, zatim na Mediteranu sve dok je španski istraživači nisu prenijeli i u Novi Svet. Tako je kajsija postala svjetski poznato voće. Svaka prava domacica teško da može zamisliti svoj asortiman zimnice bez pekmeza od kajsija.

Kajsije su obiman izvor vitamina A. Svi već dobro znamo da je ovaj vitamin koristan za vid. Osim toga, pozitivno utiče na zdravo funkcionisanje imunog sistema, održavanje zdrave kože, mekog i koštanog tkiva. U 100 grama kajsija ima provitamina A toliko, da može da zadovolji dnevne potrebe djece od četiri do šest godina, ili 3/4 dnevnih potreba djece od sedam do devet godina.

Ovo mirisno voće sadrži značajnu količinu kalijuma. To je vrlo bitan mineral koji utiče na regulaciju srčanog ritma, zdravo funkcionisanje misšića, mozga, održavanje optimalnog balansa tečnosti u organizmu i drugih elementarnih procesa.

Kajsije se mogu pohvaliti još i količinom željeza i bakra, pa su zbog toga vrijedne u ishrani osoba svih uzrasta, a posebno djece, trudnica i dojilja, kao i malokrvnih osoba.

Kada su zelene ili nedovoljno zrele veoma se teško vare, pa ih treba jesti samo kada su potpuno zrele. Zrela kajsija se prepoznaje po umjerenoj mekoći na dodir i opojnom mirisu.

Košpa kajsije

Košpa kajsije se još naziva i gorki badem, a jedan je od najboljih izvora vitamina B17, koji se može naći u sjemenkama voća kao što su breskve, jabuke, šljive. Oko njih se još uvijek dosta raspravlja i polemiše jer neki naučni izvori tvrde da je ljekovita, a drugi pak da je toksična. Istina je kao i obično, negde između.

Kineska medicina gorke kospe kajsije preporučuje za liječenje artritisa, respiratornih organa, problema sa varenjem, visokog krvnog pritiska. U Rusiji se na primer, od 1845. godine upotrebljava kao lijek protiv raka, a u SAD-u od 1920. godine.

Prema nekim istraživanjima vitamin B17 zaista može pomoći imunom sistemu u borbi protiv zloćudnih tumora. Nasuprot tome, stoji činjenica da kospica kajsije sadrži tragove cijanida, a zna se da je cijanid veoma otrovna materija, koja u većim količinama može izazvati trovanje sa simptomima kao sto su: glavobolja, povišena tjelesna temperatura, mučnina i koma.

Zaključak je da sa njima treba biti oprezan. Dvije-tri kospice kajsija dnevno smatraju se bezbijednom dozom, a sve preko toga može biti opasno u zavisnosti od tjelesne težine osobe koja ih konzumira. Kada se zna koliko cijanida sadrži jedna kospica kajsije i kolika je dozvoljena količina cijanida po jednom kilogramu telesne težine, može se precizno izračunati maksimalan dozvoljeni broj kospica koje se smiju pojesti u toku jednog dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here