JZU UKC Tuzla: Upravljački sadomazohizam

1
861

Svakako je u današnjem vremenu ekstremno glupavo osporiti nekom pravo na štrajk represivnim sudskim metodama zabrane i baviti se komičnim parapravnim tehnikalijama njihove lokalne (ne)reprezentativnosti a istovremeno nelegalno suspendirati bilo kakve razgovore o spornim statusno-materijalnim pitanjima. Tipičan palanačko-vlastodržački siledžijski pendrek-ispad: prvo tuci, pa pitaj o čemu se radi.

Šlampava, skandalozna i potpuno kontradiktorna tužba Uprave JZU UKC, tj. njenog direktora, općinskom sudu Tuzla protiv najavljenog štrajka Strukovog sindikata doktora medicine i stomatologa TK, kao federalnog dijela te iste udruge, nagovještava nekontrolirano otvaranje Pandorine kutije dugogodišnje nagomilanih kadrovskih, finansijskih i organizacijsko-korporacijskih dubioza i politikantskih igara na našoj “Gradini”. To je zasigurno najbolji način da se definitivno “razvali”, nakon Univerziteta, još jedna ustanova opštedruštvenog, krucijalnog značaja.

Cijela situacija je kafkijanski paradoksalna, ako nije gotovo paranormalna: Javna ustanova kao poslodavac i bez ikakvog stvarnog formalno-pravnog osnova tuži Sindikat za tek, navodno, nezakonito najavljeni štrajk, pri tome besmisleno tražeći “podršku” od vlade TK kao svog osnivača, dok lokalni sud hiper ekspresno presuđuje u njihovu korist. Ponajprije, ovakvo snishodljivo istrčavanje “pred rudu” Uprave UKC-a, baš kao što i bukvalno podanički istrčavaju pred Begu, Kuku i td., pokazuje njihovu grandioznu ufuranost u banovićki tip pravnog siledžijstva “većinskih ruku” i simptomatično preveliku nervozu. Pa i zdravorazumski neformalno gledajući, bez obzira na trenutne, ipak, privremene funkcije doktora-pojedinaca, ta maltene cijela Uprava je doktorskog sastava, pa nije jasno kakva je njihova logika čak i simbolički “vršiti nuždu u tanjur iz kojega se jede”. Zajednički.

Ustvari, otužno tuženi Sindikat zakonski organizirano predstavlja de jure gotovo 85% doktorsko-stomatološkog kadra u TK i sasvim je sumanuto baviti se idejama da im se na bilo koji način zabrani formalno pravo na štrajk. Ako je to sve van zakona, kako to misli famozni trust “mozaka” iz Uprave UKC-a, tada je logičnije primijeniti zakonske članove Zakona o radu i jednostavno raskinuti Ugovore o radu i otpustiti štrajkače-doktore-stomatologe nakon tri dana i “mirna Bosna”. Dodatna apsurdna suludost ove cijele ujdurme discipliniranja striktno u UKC-u je činjenica da je tim istim doktorima i stomatolozima “dozvoljeno” štrajkanje ako su uposlenici Domova zdravlja u TK. Svakako da ovakav neprincipijelan stav spram univerzalne ideje sindikalne borbe još uvijek SDP-ovskog direktora UKC-a, teško da ima doticaja sa dijametralno suprotnom javno proklamiranom politikom te stranke glede iste teme. Toliko o paranormalnim pojavama u svojevrstnom sanitarno-mentalnom sanatoriju za zbrinjavanje hospis-bolesnika gigantskog karijerizma pod nekontroliranom politikantsko-metadonskom terapijom na vjetrovitoj “Gradini”.

Ono čime bi se primarno trebao baviti “trust-mozaka” Vlade Tk a posebno onih iz Uprave JZU UKC-a Tuzla, prije svega su višegodišnje nakupljeni stvarni gubici u ovoj prestižnoj kući koji su dosegli gotovo 44 miliona KM i da sa aktuelnim dugovanjima početkom 2016. godine prema dobavljačima od oko 37 miliona KM, ozbiljno prelaze summa-summarum vrijednost kapitala ove JZU, što formalno može biti i okidač za pokretanje zakonskog stečaja. Uobičajeno “peglanje” rezultata godišnjeg poslovanja šemom “kaži mi kaži ogledalce” višemilionskim otpisivanjem kreditnih anuiteta i kamata i preuzimanje sličnih finansijskih obaveza od strane Vlade TK, samo je “guranje pod tepih” korporativne insuficijencije i voluntarističke nekapacitiranosti te iste Uprave. Takođe, bilo bi dobro da se dotični pozabave i cifrom od oko najmanje 700 “glava” nemedicinskog osoblja od ukupno oko 2440 sopstvenih uposlenika koji još uvijek “sve po zakonu” masovno pristižu na “Gradinu” neprekinutom šemom “posl’o me Bego”, “rek’o mi Kuko, pitaj nji’ ako ti šta nije jasno”.

I tako dalje i tako dalje, dragi naši “jako” Tuzlaci. Avanti diletanti. (Piše: Derviš ČIČKO)

(Izvori: Izvještaji o poslovanju JZU UKC Tuzla i Odluke Vlade TK)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here