Jubileji: Sutra se održavaju 40. susreti Krečana (Foto)

0
336

Sutra se održavaju jubilarni, 40. susreti Krečana, a to je tradicija koja neprekidno traje od 9. decembra 1979. godine.

U naselju Kreka, tačnije u dvorištu nekadašnjeg DTV “Partizana”, okupit će se nekoliko generacija sadašnjih i bivših stanovnika dijela Tuzle koji se ponosi tradicijama okupljanja, od Husinske bune do današnjih dana.

Susrete Krečana osmislili su svojevremeno Josip Bošnjak, Niko Bujaković, Duško Đuranović, Kerim Pazarac i Štefko Bilandžija, s ciljem okupljanja “pravih Krečana”. Iako nijedan nije među živim, njihova ideja postala je manifestacija kakve nema u gradu i okolini: okupljanja nisu prekidana ni tokom rata!

Predsjednik UG “Kreka” Zoran Petrović i predsjednik UO ovog udruženja, Derviš Čičko, reći će u razgovoru da u Kreki, koju su zbog obilja ljudi raznih nacionalnosti nerijetko zvali “Evropa u malom”, ni prije, a ni poslije rata ili ratova, nije bilo podjela po nacionalnim, vjerskim ili drugim šavovima.

Utoliko su Susreti Krečana značajniji i zanimljiviji, a eto i tajne zbog čega ovako dugo traju.

Ovogodišnji susreti nisu samo prilika za obilježavanje jubileja, nego i događaj kojim podsjećaju nadležne da već tri godine traže izgradnju nekog objekta koji će zamijeniti srušeni Dom DTV “Partizana”, kako bi stanovnici ove velike mjesne zajednice dobili društveni dom koji iteko nedostaje, a uz njega i još neke sadržaje.

Gradsko vijeće još prije tri godine usvojilo je inicijativu o obnovi spomenutog objekta, a Krečani vjeruju da je konačno došlo vrijeme da se ideja i zahtjev pretoče u konkretno: društveni dom u Kreki.

Što se jubilarnih susreta tiče, koji se održavaju u subotu, 8. decembra, evo šta će se sve događati.

PROGRAM 40. SUSRETA KREČANA :

10,00 sati – Okupljanje u prostorijama UG „Kreka“ u BKC-u i polaganje cvijeća na spomenik Husinskom rudaru u parku na Ircu
11,00 – Okupljanje Krečana i gostiju na prostoru nekadašnjeg doma DTV „Partizan“ u Kreki i polaganje cvijeća na spomenik palim borcima II svjetskog i Odbrambenog rata 1992. – 1995.
11,30 – Tradicionalno zajedničko fotografisanje prisutnih na igralištu DTV „Partizan“
12,00 – Zabavni dio susreta u „Ječmištu“ kod Tome
19,00 – Zabavni dio susreta u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“

U restoranu “Ječmište” Krečane će zabavljati Ibrahim Čajić Klipi, a u Kristalnoj dvorani Hotela “Tuzla” grupa „Gida Bend“.

Sretno Krečani uz “himnu” susreta: Tiho noći, moje zlato spava… (TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here