Jovanović s predstavnicima Općine Kalesija o pitanjima povratnika (Video)

0
455

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović boravio je danas u radnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao s načelnikom Seadom Džafićem i njegovim saradicima, sa kojima je razgovarao o socijalnoj zaštiti i povratku Srba na područje Kalesije.

Kako je rečeno, značajna sredstva u prošloj godini uložena su u oblast infrastrukture prema povratničkim naseljima, a u ovoj godini u planu je realizacija još tri ili četiri projekta koji će poboljšati uslove života povratnika.

Jovanović je izjavio da je ovo ministarstvo, odnosno Vlada TK u prošloj godini na ime socijalnih davanja na području općine Kalesije izdvojilo je oko 1,7 miliona KM, a ove godine bi ta sredstva mogla biti i veća.

Naveo je da je Općina Kalesija aplicirala prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za projekte komunalne infrastrukture u zonama povratka, te da će i resorno ministarstvo uzeti učešće kako bi podržali projekt za dobrobit Općine.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić ministra je informisao o aktivnostima koje poduzima, kada je u pitanju pomoć povratnicima, ali i jednokratna novčana pomoć kao vid davanja, koja ide prema socijalno ugroženom stanovništvu Kalesije.

Sastanku je prisustvovao i direktor Centra za socijalni rad Kalesija Izet Hadžić koji je ministra upoznao o problemima s kojima se susreću prilikom dodjele socijalne pomoći, ali i projektima koje provodi ova ustanova uz podršku općinskog načelnika.

Šefica u Službi za društvene djelatnosti i opću upravu Hata Mujčinović kazala je da Općina Kalesija ulaže velike napore da stambeno zbrinjavane porodice koje su u stanju socijalne potrebe, potcrtavši da u Jeginovom Lugu ima smještajnih kapaciteta, ali da očekuje pomoć Ministarstva, kako bi se sanirala putna komunikacija prema ovom naselju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here