Izvor iz Predsjedništva BiH: Ivanić i Čović preglasali Izetbegovića

0
351

Članovi Predsjedništva BiH imali su različite stavove u vezi s današnjim glasanjem o Nacrtu rezolucije o Jerusalemu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

BiH se tokom današnjeg glasanja našla među 35 zemalja koje su bile suzdržane.

Kako su za Anadiliju potvrdili izvori iz Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je Predsjedništvu predložilo glasanje za Nacrt rezolucije o Jerusalemu.

Prijedlog MVP-a prihvatio je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, dok su članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda Mladen Ivanić i Dragan Čović, prema istom izvoru, odlučili ignorisati preporuku MVP-a te bili suzdržani.

Kako je rečeno za Anadoliju, Izetbegović se složio s prijedlogom Ministarstva vanjskih poslova dok su druga dva člana predsjedništva bila suzdržana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije danas, a nakon instrukcije Predsjedništva, u pisanom saopćenju pred glasanje u Generalnoj skupštini UN-a obznanilo instrukciju kolektivnog šefa države prema kojoj će stalni predstavnik BiH pri UN-u biti suzdržan.

“Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku će prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija biti suzdržan, u skladu s instrukcijom Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz MVP-a.

Nacrt rezolucije, koji kritikuje Trumpovu odluku o Jerusalemu, prihvaćen je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN) sa 128 glasova za, dok je protiv bilo devet zemalja.

Protiv nacrta rezolucije o Jerusalemu su glasali Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, dok je 35 zemalja, među kojima i BiH, bilo suzdržano.

Ovim su zemlje članice, uprkos prijetnjama SAD-a, snažno osudile Trumpovu odluku o Jerusalemu.

U pomenutoj rezoluciji se navodi da je “nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter ili demografski sastav Jerusalema”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here