Izvještaj: Više od 2,7 miliona građana BiH koriste internet, a prema brzini na dnu svijeta

0
430

Takozvana internet penetracija u Bosni i Hercegovini iznosi 75 posto, to jeste 2,63 miliona stanovnika BiH su povezani na internet, što je tek nešto niže od prosjeka u južnoj Europi koji iznosi 77 posto.

Tačnije iskazano, penetracija mobilnog interneta je “stopostotna”, odnosno broj pretplata na mobilni internet jednak broju stanovnika, objavio je sajt Mediacentra.

Građani Bosne i Hercegovine su i aktivni korisnici društvenih mreža – čak 1,7 miliona (48 posto) koristi društvene mreže, od toga 1,5 miliona na mobilnim uređajima.

Međutim, ne možemo se baš pohvaliti brzinom interneta gdje smo na samom dnu svjetske tabele – na 117. mjestu od 123, ispred Afganistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Bangladeša, Libije i Iraka.

internet_bih_mediacentar.jpg – undefined
Prosječna brzina mobilnog interneta u BiH je 7.2 MBPS (u Norveškoj, koja je na prvom mjestu liste iznosi 61.2 MBPS).

U Europi od oko 843 miliona stanovnika ukupno oko 674 miliona koristi internet, a 448 miliona ih koristi društvene mreže. Zabilježen je i rast internet korisnika od šest posto.

Svi pomenuti podaci objavljeni su u izvještaju Digital Global za 2018. godinu koji je pokazao da je broj internet korisnika u svijetu premašio četiri milijarde i da je sada 53 posto svjetske populacije online.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here