Izraelski premijer Netanyahu najavio aneksiju Zapadne obale

0
226

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će proglasiti aneksiju nad Zapadnom obalom u slučaju da pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pobrinut ćemo se da imamo potpunu vlast na terenu i proglasit ćemo puni suverenitet u Judei i Samarii (Zapadna obala – op. a.)”, izjavio je Netanyahu kasno sinoć.

Šef izraelske vlade i lider desničarske Likud partije Netanyahu se nada pobjedi na općim izborima zakazanim za 9. april.

“Nećemo praviti razliku između malih i velikih naselja. Nećemo evakuirati niti jedno mjesto, a Jordanska dolina će ostati u našim rukama”, kazao je Netanyahu.

Netanyahu je također kazao kako bi formiranje nezavisne palestinske države ugrozilo Izrael.

“Vladamo sa sigurnosne tačke gledišta. Neću prepustiti niti jedno naselje pod palestinski suverenitet i neću podijeliti Jerusalem”, poručio je Netanyahu.

Na području okupirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema se nalazi više od 100 izraelskih naselja u kojima živi oko 650.000 jevrejskih doseljenika.

Međunarodno pravo ta naselja tretira kao ilegalna, a Zapadna obala i Istočni Jerusalem imaju status okupirane teritorije.

Palestinska strana zagovara rješavanje bliskoistočne krize na bazi formiranja dviju država, s tim što bi buduća Palestina trebala biti u granicama iz 1967.godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here