Izraelske snage ove godine 811 puta ugrozile prava i slobode novinara

0
209

Palestinsko Ministarstvo informisanja objavilo je izvještaj u kojem se navodi da su izraelske snage od početka godine izvele ukupno 811 napada na novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju pod naslovom “Kršenje slobode medija“ navodi se kako su izraelske snage sigurnosti ove godine napravile 282 takva prekršaja u blokiranoj Gazi, a 529 prekršaja na području okupirane Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

U napadima izraelskih snaga ove godine su ubijena najmanje dva novinara koji su svoje novinarske zadatke izvršavali u Gazi.

Isti izvor javlja da je 345 novinara bila žrtva premlaćivanja i fizičkih napada od strane izraelskih snaga, a da su 162 novinara privođena pred izraelski sud.

Najmanje 80 novinara ranjeno je tokom intervencija izraelskih snaga na granici Gaze dok su pratili proteste Palestinaca koji zahtijevaju okončanje izraelske okupacije.

U izvještaju se dalje navodi kako su izraelske vlasti od početka godine zatvorile 54 medija. Izraelske snage su 12. novembra bombardirale i u potpunosti devastirale sjedište televizije “Al-Aksa“ u Gazi.

Najmanje 48 novinara bili su žrtve torture u izraelskim zatvorima, a izraelske snage su oduzele dokumente 42 novinara.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here