Izmjene zakonskih odredbi: Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u TK?

2
1301

Na desetine hiljada objekata u Tuzlanskom kantonu, uglavnom porodičnih kuća, izgrađeno je bez izdatih dozvola i dokumentacije. Vode se danas kao bespravna gradnja i uglavnom su izgrađene u periodu nakon ratnih dejstava u našoj zemlji. Kao razlog što je tako, nadležni smatraju, a graditelji bi potvrdili, da nisu imali novca i vremena za postupak i traženje dozvola za gradnju. Zbog te činjenice, u našem kantonu donesen je Zakon o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, s ciljem da se ova problematika rješava. Međutim, prema tim zakonskim odredbama, legalizacija je moguća za one objekte koji su izgrađeni prije 19. jula 2007. godine, kada je rađen satelitski snimak područja Tuzlanskog kantona.

”Jasno je po Zakonu o prostornom uređenju i građenju kada je u pitanju ta bespravna gradnja, a kroz Zakon o o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina jasno je definisano koji objekti mogu ući u postupak legalizacije. Ne mogu to objekti koji su izvan građevinskog zemljišta, koji se nelaze u vodnom području, putnom pojasu, itd.”, kaže Hasan Fehratović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

U Vladu odnosno resorno ministarstvo sa nekoliko adresa upućena je inicijativa za izmjene zakonskih odredbi koje bi omogućile da se legalizuju i objekti izgrađeni poslije 2007. godine. Vlada je prihvatila mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i zadužila nadležne da do donošenja Programa rada Vlade za 2018. godinu izvrši analizu mogućnosti planiranja aktivnosti na izmjenama Zakona o prostornom građenju i građenju ili Zakona o postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

”Zaključak se odnosi da Ministarstvo napravi detaljnu analizu, naravno sa općinskim službama, kako bismo sagledali mogućnost uvođenja i ovih građevina koje su izgrađene nakon 19.7.2007. godine”, navodi resorni ministar.

U ovom Ministarstvu kažu da ne bježe od odgovornosti, ali da je više od 90 posto objekata koji su izgrađeni bespravno u nadležnosti lokalnih zajednica na kojima su ti objekti građeni. Najviše njih je na području Tuzle, jer je i najveća lokalna zajednica u kantonu. (rts)

2 Komentari

 1. Ljudi ja neznam sta da radim u Tuzli su moji roditelji su od 1887 doselili na mjesto Krojcica
  Tada su prikupli sve papire za zemljiste i legalizovali zemljiste i kuci nakon 2000 godine bez obzira sto imamo legalizovano zemljiste su ponistili te trazili novu legalizacuju
  Mi smo sve potrebne dokumenta prikupli i predali te 2007 smo dobili odbijenici da se samo nasa kuca nalazi na rudbickom
  A ostale kuce oko nas dobili legalizaciju
  Kada so otisli u opstinu da vido sta se desaje sta to nije uredu
  Gospdin nam odgovori daj te mi 20 000KM da vas ja legalizuje
  (MITO I KORUPCIJA)
  Mi taj novac nemamo
  Prikupili smo ponovo papire i predali
  te od tad nam papiri se gube navodno izgubili su dokumentaciju
  Od 2007 godine do 2017 godine kada god smo prikupili sve papire oni nam se gube vec 5 ili 6 put
  Molim vad da mi pomognete mojoj porodici .

  • Podnesite krivičnu prijavu Tuzilaštvu, prijavite SIPA-i, sazovite press-konferenciju i navedite ko Vam je trazio 20.000 KM…Krenut će vjerujte

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here