Izdvojeni komentar: Treba udariti na sve negativne i nezakonite radnje svih nivoa vlasti

1
429

Nema drugog puta za promjene u društvu nego da se opozicija maksimalno pripremi za izbore i uporno zahtijeva da se slobode vrate građanima. I obavezno ih treba proširiti uspostavljanjem „vladavine prava“, bez koje se dalje ne može, i nešto što je, za dobijanje izbora barem, mnogo značajnije – bolji život, i to odmah.

Ne vidi se da bi pad aktuelne vlasti suštinski popravio ekonomski i društveni položaj većine građana, i kako to promijeniti. I dok je tako, opozicija nema čemu da se nada.

Aktuelna vlast besomučno uništava posljednje tragove socijalnih funkcija države – penzije realno padaju, prisutno je satiranje obrazovanja i zdravstva organizacijom i smanjivanjem plaća i otpuštanjima (koja će po svemu sudeći biti još i gora), prisutna korupcija na svim nivoima, benigno pravosudje koje sebi odgovara, nepotizam u svim oblastima, nevjerovatna primanja i troškovi u organima vlasti i javnim preduzećima. Pritom, ona povećava troškove života, podižući cijene sa donošenjem akciza i dr. komunalnih usluga. Ovo su mjere koje, bez ikakvog pretjerivanja, uništavaju ljudske živote, ali značajno, i svakim danom u sve većem broju i sve većoj mjeri.

Dati odgovor na ova i druga građanima važna pitanja obezbijediće da opozicija dobije ubjedljivu većinu na izborima. Ako želi da pobijedi na izborima, opozicija mora da na jasan način pokaže građanima kako će se njihov život popraviti ako glasaju za nju. U prijevodu, to znači da ona mora građanima ponuditi nešto, ne samo građanske slobode i vladavinu prava, već i neke materijalizovane i opipljive stvari i rješenja.

Mislim da svakako treba udariti na sve negativne i nezakonite radnje svih nivoa vlasti. Pisanje pisma bez ponudjenog okvirnog programa i svega navedenog kao i rješenja sa nekim rokovima, nema smisla. (Hamo, Tuzla)

1 komentar

  1. Hamo, slažem se sa tvojim konstatacijama.
    Dodao bih, da kod nas postoji problem ne samo pozicije, već i opozicije. Bojim se da postojeće katastrofano stanje u svim sferama života, po logici stanja ponuđenog na pladnju, ne bude dovoljno alternativi. Opozicija kod nas ima veliki problem, nijedna nije toliko jaka da da pojedinačno dobije i preuzme samostalno eventualnu, zajedničku pobjedu. Snaga je u jedinstvu, suradnji i koaliranju opcija centra i lijevo politički orijentiranih. Ponekad mi se čini da ovi imenovani, svoje vrijeme i svoje kapacitete troše u sukobu sa sebi sličnim, kao da rade za i u interesu vladajućih. Kolebajući glasač, kojih ima veliki broj, gledajući konstantan “sukob”, prozivke, i “preletanja”, razočaran gubi interes i najčešće apstinira, a ako i glasa, glasa iz revolta za vladajuće. Ako ne misli da ostane i dalje opozicija, “obećavajuće” stranke trebaju da se pod hitno riješe: nejedinstva, svog ega i salonskog načina vođena stranke. Opoziciona stranka treba da siđu među narod i djeluje u svim sferama društvenog života. Od Univerziteta do penzionera i nezaposlenog radnika. Ne samo mjesec dana prije izbora.
    Pametovati, može svako. Pa, i ja ovako. Ali jedno sam siguran: Ako slijedeće izbore alternativa izgubi, izgubiće ih ne zato što su vladajući dobri, već zato što su ovi drugi nesposobni. Bojim se da naša omladina to prva polako prepoznaje i koristi svoju neopterećenost i starosnu privilegiju.
    Odlazi van.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here