Italija traži od Crne Gore i Srbije da prihvate dio migranata s broda Diciotti

0
146

Zahtjev Italije da Podgorica primi dio migranata s broda Diciotti, usidrenog u talijanskoj luci Cataniji na Siciliji, crnogorska vlada još nije razmatrala, no možda će to učiniti već danas na redovitoj sjednici, pišu u četvrtak podgorički mediji.

“Veleposlanstvo Italije u Podgorici kontaktiralo je Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata s broda Diciotti. Crnogorske vlasti još se nisu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri”, kazao je voditelj vladina Ureda za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Talijanska vlast tražila je od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u Cataniji pošto su ih talijanske vlasti tri dana držale na brodu kojim su uplovili u tu državu.

Talijanski mediji pišu da je Matteo Salvini, zamjenik talijanskog premijera i čelnik desničarske stranke Liga zahvalio Albaniji na tomu što je izrazila spremnost preuzeti 20 od oko 140 migranata koji su danima bili zatočeni na brodu Diciotti, ali i da je službeni Rim kontaktirao Crnu Goru te Srbiju tražeći da i one preuzmu dio migranata.

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. kolovoza i pristao je u Cataniji, no talijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge europske zemlje ne pristanu primiti ih.

Konačno su migranti iskrcani noću na nedjelju pošto je najveći dio njih pristala primiti Katolička crkva, a Albanija, koja nije članica EU-a te Irska objavile su da će primiti po dvadesetak migranata s tog broda, prenosi Hina.

U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here