Italija najavljuje usvajanje kontroverznog dekreta o migrantima

1
247

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije najavilo je danas da će biti usvojen novi dekret kojim se formalizuje zatvaranje italijanskih luka za humanitarne grupe koje spasavaju migrante, iako su istražitelji UN naveli da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

Zvaničnici tog ministarstva kazali su da je bezbjednosni dekret “neophodan i hitan” i da se očekuje da bude usvojen sutra na sjednici Vlade Italije.

U pismu poslatom Vladi Italije 15. maja, visoka komesarka UN za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Rim da odustane od tog dekreta, nazvavši ga “još jednim političkim pokušajem da se kriminalizuju operacije spašavanja”. Dekret “dodatno pojačava atmosferu neprijateljstva i ksenofobije prema migrantima”, navodi se u pismu koje je potpisalo nekoliko izvjestilaca UN za ljudska prava.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini, desničarski populista, predložio je dekret uoči izbora za Evropski parlament sljedeće nedelje, na kojima se nacionalističke, antimigrantske partije nadaju odličnim rezultatima. Salvinijeva stranka Liga delimično je stekla popularnost zbog čvrste antimigrantske politike.

Između ostalog, dekret ostavlja mogućnost ministru unutrašnjih poslova da iz bezbjednosnih razloga ograniči ili zabrani ulaz u italijanske vode bilo kom brodu. Dokument predviđa i kazne do 5.500 eura za svakog prebačenog migranta.

Download PDF

1 komentar

  1. ne znam sto se bune farncuscici i itaijancici, pa oni su rzvalili Libiju jer nisu htjeli placati naftu…eto im sad

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here