Inzko: Političke stranke moraju postići dogovor o izbornoj reformi

0
431

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je na konferenciji, koju je organizirao Evropski parlament, održao govor pod nazivom “Evropska Bosna i Hercegovina: Kulturna raznolikost i pomirenje”.

Ukratko je objasnio svoje viđenje trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini i izazova sa kojim će se BiH suočavati u budućnosti.

Visoki predstavnik je rekao da političke stranke moraju postići dogovor o izbornoj reformi, što bi omogućilo nesmetano provođenje izbora i implementaciju izbornih rezultata 2018.

“Političke stranke i njihovi lideri moraju biti spremni na kompromise i pronaći rješenje. To nema alternativu”, istaknuo je visoki predstavnik.

Također je rekao da je druga ključna oblast u kojoj BiH mora postići napredak vladavina prava.

– Želim naglasiti da je vladavina prava, uključujući i borbu protiv korupcije, temelj ekonomskog razvoja, koji je ovoj zemlji prijeko potreban – poručio je Inzko.

Inzko se tokom ovosedmične posjete Briselu sastao sa rukovodećim direktorom za Evropu i centralnu Aziju Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom, izvjestiteljem za BiH i članom EU Parlamenta Cristianom Danom Predom te drugim zvaničnicima EU, saopćeno je iz OHR-a.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here