INZ objavio uputstvo o specifičnostima načina dobijanja mesa divljači

0
147

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je proteklih dana pripremio i publicirao uputstvo “Specifičnosti načina dobijanja mesa divljači”, namijenjeno svim lovcima.

Kako je navedeno, meso divljači ne predstavlja značajnu stavku u ishrani ljudi u odnosu na meso domaćih životinja, ali zbog specifičnog načina dobijanja je značajno sa javno-zdravstvenog aspekta, prije svega higijenske ispravnosti i zdravstvene sigurnosti za ljude koji ga konzumiraju. Izvor tog mesa je lovna divljač, nakon odstrela.

Različita divljač lovi se različitim tehnikama lova, a koriste se različite vrste oružja. Specifičan način dobijanja mesa divljači predstavlja tačke rizika više sa aspekta održivosti mesa, kao i mogućnosti ugrožavanja zdravlja ljudi.

U tom uputstvu, čije elektronsko izdanje moguće preuzeti sa internet stranice Instituta (www.inz.ba), navedeni su zdravstveni aspekti, upozoreno na nemogućnost pregleda ili higijenske kontrole divljači prije ulova ili klanja, govori se o slabom iskrvarenju, kontaminaciji, postupcima sa odbačenim mesom i ostacima i slično.

U uputstvu su definisane i opisane najčešće parazitarne bolesti divljači koje se na ljude mogu prenijeti mesom divljači. To su trihineloza, ehinokokoza, cisticerkoza i alarioza, dok su najčešće bakterijske bolesti koje se mogu prenositi mesom divljači salmoneloze, listerioza, te kampilobakterioza.

Na kraju Uputstva, navedena su i pravila higijene i pravilne tehnike rukovanja, prijevoza, odstranjivanja sadržaja, uzorkovanja i dostave uzoraka divljači nakon odstrela, saopćeno je iz INZ-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here