Intervju/Adnan Burina: Tuzlu ne može razumjeti neko ko tu nije rođen i ko s njom nije rastao

7
2710
Razgovarala: Azra KUnosić
Razgovarala: Azra Kunosić

Ugledni specijalista iz Klinike za neurologiju UKC Tuzla, dr. Adnan Burina, kandidat je Naše stranke za gradonačelnika Tuzle. Nije se kandidature lako prihvatio, svjestan problema i velikih očekivanja građana Tuzle, zasićenih brojnim obećanjima koja nisu realizovana u minulih 15 godina. Kandidaturu je, kaže, doživio kao počast i povjerenje, a izazova se u životu nikada nije plašio.

o Za Tuzlake, dr. Burina je priznati neurolog, ali šta ne znaju o svom sugrađaninu?

-Ja sam neurolog, ali to je manje bitno. Rođen sam u Tuzli 1962. godine i svi datumi koji mi nešto znače u životu vezani su za ovaj grad. Od osnovnog do visokoškolskog obrazovanja, postiplomskog studija, te magisterija, sve sam stekao i uspio ostvariti ovdje. Za Tuzlu me vežu posebne emocije, tako da nije bilo dileme šta uraditi ni u onim vremenima velikih iskušenja, kada je grad trebalo braniti.

o Zašto neurologija kao životno opredjeljenje?

-Kada sam završio Medicinski fakultet, nisam mogao dobiti posao. Obilazio sam domove zdravlja u Tuzli, Kalesiji, Tojšićima, Lukavcu, ali nigdje nije bilo mogućnosti za posao, čak ni volonterski. Prolazili su mjeseci i vidio sam da je zbilja drugačija. Otišao sam u Dom zdravlja Gračanica i tadašnji direktor, Muhamed Mujčinović, prihvatio je ponudu da radim bez ikakve finansijske naknade. Nakon nekoliko mjeseci oformio sam službu kućnog liječenja. Obilazio sam bolesnike i upoznao mnogo ljudi.

tl_adnan_burina08
Tu sam radio do početka rata. Naravno, nisam više mogao putovati iz Tuzle u Gračanicu, a veza sa Klinikom za neurologiju UKC uvijek je postojala. Naime, kada sam polagao ispit iz neurologije, profesor dr. Osman Sinanović rekao mi je da ću pogriješiti ako išta u životu izaberem osim neurologije.

U TEŠKIM VREMENIMA NIJE BILO DILEMA

o Rat je promijenio sve planove?

-Da, dešava se rat i nemam dilemu šta trebam raditi. Dan nakon 15. maja i događaja na Brčanskoj Malti, osniva se Prva tuzlanska brigada, a ja sam trebao formirati sanitetsku službu 1. bataljona. U samo nekoliko dana uspjeli smo realizovati nalog, bez igdje ičega. Ušli smo u kasarnu, obijali smo magacine i tražiti sanitetski material. Našli smo dosta upotrebljivog materijala, tako da smo bili spremni pružiti sanitetsku pomoć na frontu.

tl_adnan_burina07
o U Armiji BiH dočekali ste i potpisivanje Daytonskog sporazuma?

– Sumnjam da ima neko od Tuzlaka ko nije čuo za rahmetli Mirsada Fidahića ili Šejtane. Oni su bili sinonimi za 1. bataljon Prve tuzlanske brigade. Dešava se Dubnica i naša prva pobjeda, oslobađanje Kalesije. I tada kreće epopeja Prve tuzlanske, koja će se nastaviti kasnije borbama u Međeđi, Sapni, Godušu, Nezuku, Vitinici…Potom će ovaj bataljon ratovati širom teritorije današnjeg Kantona i Federacije BiH. Sa sanitetom, koji je bio jedini na frontu, upoznao sam krajolik koji nikada ranije nisam imao priliku posjetiti. Krajem 1992. godine, prekomandovan sam u Garnizonsku ambulantu, gdje sam proveo ostali dio svog ratnog angažmana u Armiji BiH. Sve do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

tl_adnan_burina04
o Ljekarski angažman počinjete na Klinici za neurologiju UKC. Važite za izuzetno stručnog ljekara u oblasti multiple skleroze?

-Nedavno smo u Tuzli organizovali regionalno vrijedne 11. neurološke susrete koji su bili posvećeni nekim specifičnim i manje primijećenim aspektima multiple skleroze. Ogroman je entuzijazam, pa da kažem i romantičarska zanesenost načelnika naše klinike, prof. dr. Osmana Sinanovića, koji potencira i istrajava na ideji ostvarivanja kontakata sa svijetom, dovođenja svijeta ovamo i slanjem nas, ljekara, u svijet kako bismo upoznali što drugi znaju, ali i drugi ono što mi znamo. Imamo saradnju sa kolegama iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, ali isto tako i sa kolegama iz cijele EU i SAD. Dva puta sam boravio u SAD i moj drugi boravak bio je posvećen samo multiploj sklerozi. Tada sam upoznao i sarađivao sa ekspertom, u pravom smislu te riječi, u oblasti multiple skleroze, prof. dr. Larry Jacobsom, koji je davne 1996. godine izmislio, pokazao i dokazao da je jedan od interferona, bazični lijek u tretmanu MS, izuzetno dobar. Radio sam s njim i iskustvo koje sam stekao, potpuno je okrenulo moj stav o MS-u i tim pacijentima.

RATNI VIHOR RODITELJE DOVEO U TUZLU

o Odakle porodica Burina vodi porijeklo?

– Sve Burine su rodbina i ne postoje neka druga prezimena s kojima smo familijarni, da imaju više loza. Ako kažete Burina, svi vode porijeklo iz jednog mjesta. To su Kotezi, malo mjesto blizu Ravnog, gdje je i počeo rat u BiH. Odnosno padine Popovog polja, otprilike dvadesetak kilometara udaljeno od Dubrovnika. Moj otac je u zbjegu, u toku drugog svjetskog rata, došao u Tuzlu. Tu je upoznao moju majku, koja je iz Modriče. Skrasili su se u Tuzli. Tu sam se rodio i sve što sam stekao, naučio i doživio lijepog, desilo mi se u mom rodnom gradu.

tl_adnan_burina01
o Naša stranka Vas je kandidovala za gradonačelnika Tuzle. Kako to doživljavate i da li se Tuzla razvija onako kako biste Vi željeli?

– Sama kandidatura proizašla je nakon dosta razgovora, procjena, razmišljanja. Naravno, to doživljavam kao veliku počast i priznanje ljudi s kojima dijelim političke poglede o mnogim stvarima. Slike koje imam sada u vezi mog grada su drastično drukčije u odnosu na one koje nosim od djetinjstva. Ponestaje duhovnosti i tradicije Tuzle kao radničke i nacionalno neopterećene sredine. Vidimo da je Tuzla drastično promijenila svoj image, nameće joj se nešto što ona nije. Potencira se turizam i nešto što u mojoj Tuzli teško mogu imati pravi efekat. Ne kažem da nam nisu korisna jezera, ali fokusirati se samo na njih kao na bit Tuzle, potpuno je inkopatibilno sa onim što Tuzla uistinu jeste.

tl_adnan_burina06
Mislim da onaj tuzlanski kod ima niti u radničkoj Kreki, kada je dolaskom Austrougarske počeo razvoj Tuzle kao grada. Vidimo da je Kreka sada potpuno zanemarena, da je nema ni u kakvim razmatranjima. Vidimo i to da se sve ono što predstavlja naslijeđe Tuzle, bilo arhitektonsko, kulturno ili istorijsko, želi uništiti, devastirati i zanemariti. Nameću nam se neke druge stvari kao nešto što bi Tuzla trebala biti u budućnosti.

o Mislite na učestalo rušenje objekata koji su nekada bili image Tuzle?

– Mene vežu fantastične uspomene za Biblioteku koja je nedavno srušena. Prije 30 godina za nju su rekli da se ne može restaurirati, a ona je demantovala one koji su to govorili. Ona sigurno ne bi sama pala, nego su je srušili. Već je dosta vrijednih objekata porušeno. U Tuzli ima građevina koje se ne smiju srušiti, za koje sigurno moramo naći načina da ih revitaliziramo i što je moguće više sačuvamo onako kako su izgledale kada su bile napravljene.

PODRŽAVAM IDEJU NOVE ŽENSKE INICIJATIVE

o Tuzla je bila grad sa tri kina, zoo vrtom, sa uređenim izletištem Ilinčicom koja propada iako svi kažu da je oaza zdravlja i predstavlja pluća grada. Propada i Muzička škola, hoće li doživjeti sudbinu Biblioteke?

-Primjer Muzičke škole je indikativan, ali nestalo je mnogo drugih objekata, a da niko nije tražio mišljenje stručnjaka. Ne smijemo dozvoliti da se naslijeđe i ostavština, koju nosimo kao grad, devastira i potpuno uništi. Ilinčicu također treba sačuvati, sa turističkog, ali i zdravstvenog aspekta.

tl_adnan_burina05
Apsolutno podržavam Novu žensku inicijativu za restauriranjem mosta s kipovima da bi dobio sjaj i važnost kao nekada. Međutim, vidim da se ni tu za sada ništa ne dešava. Obećana je podrška gradskih otaca, a sada se sve utišalo. Nadam se da ta inicijativa neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

o Šta biste rado promijenili ako budete izabrani za gradonačelnika Tuzle?

– Prvo bih napravio da ovaj grad ponovo ima živost i boje. Da se ukloni ovo sivilo, isprave, da tako kažem, i naherene bandere, da grad bude svjetliji. To se možda nekome čini beznačajnim, ali prolazeći južnom magistralom ili bilo kojom drugom prometnicom u gradu, vidite da nemate ni 30 posto osvijetljenu trasu. Naše fasade i ceste su zapuštene. Mnogo je problema, ali suština je u tome da se gradu vrati živost u svim njegovim dijelovima i da mu se vrati identitet kakav je nekada imao kao jedan od najvećih centara u državi. Jednostavno, mislim da ovaj grad ne može razumjeti neko ko nije rođen u njemu, koji nije rastao s njim i ko ga ne doživljava kao svoj grad, nego tek kao odskočnu dasku.
Hoću da vjerujem da naši gradski oci čine najbolje za ovaj grad. Međutim, iako nisam ekspert za turizam, arhitekturu ili građevinarstvo, neshvatljivo mi je da se u jedinom gradskom parku pravi betonski komad kao most od pravoslavne crkve do jezera. U situaciji kada zelenih površina u gradu nemate dovoljno, uništavate i ono malo preostalih. Je li građane neko o tome pitao?

tl_adnan_burina09
o Hoćete li Vi, kao budući gradonačelnik, donositi odluke u saradnji sa građanima?

-Nedopustivo je da bude drukčije. Gradonačelnik mora biti čovjek koji je servis građana, njima na usluzi. On ne smije biti ni vladar ni gazda i apsolutno mora slušati volju građana i s njima biti u stalnom kontaktu. Kada to mogu raditi predsjednici država, zašto tako ne bi mogao raditi jedan gradonačelnik? Na taj način pokazuje jednu simbiozu i koherentnost sa građanima koji su mu ukazali povjerenje da vodi grad.

MJESNE ZAJEDNICE SU KAO VELIKE PORODICE

o Tuzla je jedini grad koji nema općine, nego mjesne zajednice, koje su prestale biti mjesto odlučivanja, iako u svakoj od njih postoje plaćeni uposlenici?

-Osnovna jedinica društva jeste porodica koja živi u jednom geografskom području, a ono se zove mjesna zajednica. Ona je osnov za život grada. Nema nikakve dileme da će se stvari morati promijeniti. Jer, kako drukčije znati koji su problemi stanovnika u tim mjesnim područjima i na koji način ih možemo rješavati?

o Demografska slika Tuzle od rata se osjetno promijenila. Kako gledate na tu činjenicu?

-To je tačno, a posljedica je niza nesretnih okolnosti od kojih je najtragičnija bila rat. Mnogo izbjeglica je tokom rata našlo utočište u Tuzli. Tu su i ostali. Stvar je u tome da su oni sa sobom donijeli svoje navike, tradicionalne manire i teško prihvataju tradicije grada Tuzle. Bojim se da to ne ide u dobrom pravcu. Ja saosjećam sa svima koji su protjerani i koji su došli u Tuzlu. Međutim, znam da je i tu bilo mnogo zloupotreba. Znam pojedince kojima su kuće renovirane ili potpuno izgrađene, a oni i dalje žive u Tuzli, tu ostvaruju svoja prava, dok u svoje kuće odlaze kao u vikendice. Nemam ništa protiv toga, ali ti ljudi polako zaboravljaju vrijeme kada im je Tuzla ukazala gostoprimstvo. Moraju uvažavati tradicije ovog grada, poštovati ga i prema njemu se odnositi onako kako se odnose prema svom zavičaju.
o Ko su vaši prijatelji, s kim provodite slobodno vrijeme, imate li hobije?

-Da, svako ima neke svoje ventil koje treba odvrnuti. Moj hobi i moj ventil koji njegujem od djetinjstva, od svoje četvrte godine, su automobili. Volim ih, volim pokusne vožnje novih modela, testiram ih i o tome pišem tekstove za stručne časopise. Svi vlasnici auto kuća u našem gradu me poznaju, tako da, kada dođe neki novitet, žele da imaju i moje mišljenje u vezi s nekim novim modelom. To je ono što me relaksira.
Radim puno i radni dan je iscrpljujući. Druženja o kojima razmišljam nisu tako česta. Subotom volim otići sa prijateljima u „Dramar“ na riblju čorbu ili na Tenis, na ćevape. Moji prijatelji, uglavnom, nisu iz moje branše, tako da pričamo o raznim, životnim stvarima. Već neko vrijeme imam psa, posavskog goniča, Bonija, koga je kao štenca – beskućnika donijela jedna od moje dvije kćerke. Ostao je i sada je miljenik svih u porodici.

Ako mi dopustite, s obzirom da je razgovor upriličen u vrijeme velikog muslimanskog praznika, ovom prilikom bih svim ljudima islamske vjeroispovijesti čestitao Bajram i poželio im dosta zdravlja, sreće, uspjeha i ljepšu budućnost – Bajram Šerif Mubarek Olsun!
(Razgovarala: Azra KUNOSIĆ)

7 Komentari

 1. U životu je, ponekad, potrebno podvući crtu i razmisliti. Ono što je bilo, dobro ili loše, ostaviti iza sebe i krenuti dalje. Što se mene tiče, mislim da si ti najbolji izbor. Još jednom: Sretno ti bilo doktore Adnane Burina!

  • Pridružujem se g. neilu youngu. Koliko znam ili sam čuo, dr. Buri nema repova, nije okaljao obraz, nije megaloman, pohlepan, narcis…I što se mene tiče, najbolji izbor. kamo sreće da i svi vijećnici budu nalik na njega. Sretno!

 2. U svakom slucaju dr. Burina je mozda jedini kandidat koji moze zamijeniti Imamovica a da pri tome nema aferima ili da nema podrsku kriminalaca iz redova sda, kao sto npr. kandidat sbb-a dr. Hadziefendic uziva podrsku kantonalnih kriminalaca na celu sa Kukicem. Dzaba Bati sto je rodjeni tuzlak kada je najobicnija marioneta i poslusnik najveceg olosa ovog drustva.

 3. Dobićemo gradonačelnika za sve Tuzlanke i Tuzlake koji svoj posao neće shvatati kao misiju ili mesijanstvo, nego kao priliku da nam se povrati politikanstvom gotovo uništeno dostojanstvo kao žiteljima najvećeg i najznačajnijeg grada u Kantonu. Zasigurno neće ponižavajuće klečati i cviliti pred ruralnim krkanskim šerifima tražeći milost za produženje beskrajnog mandata , niti će mu pasti napamet da svoje sugrađane,sa kojima se ne mora uvijek slagati, naziva huliganima, smrtnim neprijateljima i zavjerenicima. Teško da će Tuzlu smatrati svojom ličnom prćijom, Tuzlake objektima za političko reketiranje tipa “bez mene potop” a gradske činovnike, uposlenike javnih preduzeća i ustanova sa familijama svojom privatnom imovinom i sitnim predizbornim kusurom. Ako postoji u Upravi Grada proturena teza aktuelnog vladara: “Ako idem ja, idete i vi”, neka slobodno o održivosti te teze konsultiraju profesionalca dr Burinu tj.budućeg Gradonačelnika našeg Adnana. Uostalom, teško da gradonačelnička vrata u tom slučaju neće biti, vjerovali ili ne, stalno otvorena za građane koji su, ustvari, i pravi vlasnici svih mandata pa i ovog. Tuzlaci treba definitivno da izaberu sebi svog Gradonačelnika kome će vjerovati i koji će im biti na raspolaganju, a ne obrnuto i to baš isključivo od izbora do izbora. Tuzlaci, konačno, zaslužuju gradonačelnika po sopstvenoj mjeri: običnog, jednostavnog, pristupačnog i posvećenog boljitku svojih sugrađana, ali zasigurno dobrog organizatora i iskreno otvorenog za sve dobre i pozitivne ideje pa “čak i za one koje nisu isključivo iz njegove glave”, što sada,aktuelno komparativno, djeluje nevjerovatnim iako je to sasvim banalna pozicija običnog Gradonačelnika našeg Adnana.

 4. Intervju dr. Adnana Burine izazvao je veliko zanimanje, došlo je i više komentara od kojih je Redakcija odlučila objaviti one koji nisu uvredljivi. Iz prostor razloga što je nekorektno na tekst poznatog autora ili poznate ličnosti uzvraćati komentarima anonimnih autora, obično sa lažnim nickom.
  Objavit ćemo i druge, kritički nastrojene, onih koji nisu naklonjeni dr. Burini ili bilo kojoj drugoj osobi o kojoj pišemo, ali pod uslovom da se autor potpiše punim imenom i prezimenom, a ne lažnjakom.
  Objavit ćemo i komentar osobe koja zatraži anonimnost, ali pod uslovom da Redakciji potvrdi identitet (ime, prezime, mail, IP)
  I ubuduće ćemo brisati uvredljive komentare, na to imamo pravo. Imati drukčije mišljenje od konkurenta za gradonačelnika je normalno, kao što je normalno ispod svog mišljenja ostaviti ime i prezime, a ne “kukavičje jaje”.

  • Treba nam poštenih i neokaljanih. Nije mjesto gradonačelnika sveto pismo da se ne može skontati šta su potrebe i realnost. Uostalom, ni prethodnici se za taj posao nisu školovali na Sorboni. Eto, dr. Burina već ima prednost pred Imamovićem – zna odlično engleski jezik dok ovaj za 15 godina nije naučio nijednu riječ, pa ni od onog “savjetnika” genijalca Mešića

   • Kemale: Ako nam treba poštenih i neokaljanih, a biramo kriminalce, gdje je problem? U njima ili u nama? Meni je jasno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here