InSight uspješno sletio na površinu Marsa

0
126

NASA-in lander InSight uspješno je sletio na površinu Marsa u ponedjeljak navečer oko 21 sat po srednjeeuropskom vremenu.

– Sve faze slijetanja letjelice uspješno su izvršene i iskomunicirane putem minijaturnih satelita Marco. Zar to nije fantastično? I na kraju i prva slika Marsa sa samo jednim većim kamenom, nevjerojatno – izjavio je za zagrebački Jutarnji list hrvatski znanstvenik Davor Mance s prestižnog instituta ETH u Zurichu, koji je s kolegama pratio slijetanje u kontroli misije u Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni.

Oko 800 milijuna dolara vrijedna misija InSight lansirana je 5. svibnja ove godine, a do svoga je odredišta prošla preko 400 milijuna kilometara.

Posljednji u nizu NASA-inih marsovskih landera ima zadatak istražiti Marsovu unutrašnjost. InSight će bit nepokretan, pozicioniran na samo jednom mjestu i glavni fokus bit će mu dubinska i detaljna analiza tla.

Lander je opremljen sofisticiranim instrumentima koji će precizno mjeriti podrhtavanje Marsovog tla, orbitu “Crvenog planeta” oko Sunca, dok bi InSightova sonda trebala prodrti pet metara u dubinu Marsovog tla kako bi izmjerila temperaturu unutrašnjosti planeta.

Svi ti podaci trebali bi dati odgovor na pitanje kako su se formirale unutarnje planete Sunčeva sustava prije 4,5 milijardi godina. (agencije, f, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here