Iako izgradnja kasni godinu, pješački most Stupine-Zlokovac “poskupio” za 47.000 KM!? (Foto)

5
1717

Izgradnja 276.000 maraka vrijednog pješačkog mosta iznad Južne magistrale u Tuzli, koji spaja naselja Zlokovac i Stupine, osjetno kasni i sasvim sigurno će rok završetka biti „debelo“ prekoračen.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je još u oktobru 2016. godine, a investicija je najavljena još pred lokalne izbore te godine.

Kako se u Tuzli rijetko koji objekt završi u roku, više nikoga ne uzbuđuje što se na gradilištu “pasarele” ništa ne dešava. Izgradnja je povjerena građevinskoj kompaniji „Tom Cat“ iz Tuzle, a rok za završetak posla bio je 90 dana.

Prvi radovi počeli su u decembru 2016. godine, što znači da je most trebao biti završen u proljeće prošle godine. Evo sad će i proljeće 2018. godine, “pasarela” nije završena, a niko neće odgovarati. Ni ugovarač, a ni izvođač. Niti će iko platiti “penale” za prekoračenje rokova i dodatne troškove, koji idu iz džepa građana!

Dio sredstava za ovu investiciju osigurao je USAID čiji je direktor misije u BiH, Peter Duffy, krajem juna prošle godine obišao gradilište, u društvu hvalisavog “prodavača magle” gradonačelnika Jasmina Imamovića, kada je saopćeno da će “most biti završen do kraja avugusta prošle godine”. Sic!

Most je u međuvremenu poskupio i sada će koštati više od 320.000 maraka, tj. sredstava poreskih obveznika.

Izvori TuzlaL!VE.ba portala iz Gradske uprave kazuju da je krajem prošle godine pripremljen aneks ugovora za izgradnju pješačkog mosta Zlokovac – Stupine između Grada Tuzla i kompanije “Tom Cat”.

Prema tom aneksu, koji je potpisan prije mjesec dana, most će, iako kasni godinu dana, koštati dodatnih 46.978,42 KM. Za dodatne radove nije raspisan tender, nego se nastavlja na postojeći ugovor s istom firmom.

Niko ne zna koji su to dodatni radovi na mostu, kako to da su tek sada iskrsli? Izuzev ako opet nije neka igra u pitanju da se posao razvuče radi predizborne kampanje, a javnosti zamagle oči.

“Đekna još nije umrla, a ka’ će, ne zna se”, kao što se ne zna ni kad će pješački most Zlokovac – Stupine biti završen i službeno predat na upotrebu.

Umjesto da se brine “teorijama zavjere Enke i Mirnesa”, mogao bi Jasmin Imamović zv. Merkator objasniti ovoliko kašnjenje izgradnje mosta, prevaru USAID-a i dodatne, nemale troškove po aneksu ugovora! (as, tl)

Download PDF

5 Komentari

  1. Cuo sam prije neku noc u kafani imamovica u polupijanom stanju kako govori za ajanovica da je najveci kriminalac u gradu nabrajajuci sta sve ima

  2. Mile, mislim da je sabajle Imamović u polupijanom stanju, a po noći i to u kafani je vazda pjan ko letva.
    Ši******ja je neizlječiva bolest…samo da znooš

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here