Huston: Terenska vježba u septembru učvrstit će odnose između NATO-a i BiH

1
162

Bosna i Hercegovina će u septembru prvi put biti domaćin NATO EADRCC terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe, što ovu vježbu, kako je ocijenio komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Robert A. Huston, čini izuzetno važnim događajem koji će učvrstiti odnose između NATO-a i BiH.
– Ono što je podjednako važno je to da će vježba ojačati regionalnu saradnju u operacijama planiranja u slučaju civilnih katastrofa koje mogu pogoditi civile i najvažniju infrastrukturu u cijelom regionu – kazao je Huston u razgovoru za Fenu.

Poručio je da NATO Štab Sarajevo u potpunosti podržava ovu vježbu čiji je cilj unaprjeđenje sposobnosti BiH da prima međunarodnu pomoć i radi rame uz rame s raznim timovima za zaštitu i spašavanje, provodeći cijeli niz međunarodnih procedura.

– Naš Štab je jako zainteresiran za jačanje regionalne saradnje i iznalaženje regionalnih rješenja za pitanja koja su zajednička susjednim zemljama, kao što je pitanje planiranja u vanrednim situacijama – istakao je komandant NATO Štaba, zaključivši da će ova vježba biti primjer takve saradnje.

NATO EADRCC terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017” bit će izvedena od 24. do 29. septembra na području Tuzlanskog kantona, a zajednički je organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje na katastrofe (EADRCC).

Vježba će za scenarij imati poplave, zemljotres, radiološko-hemijsko-biološke opasnosti i druge vrste incidenata koji prate poplave, klizišta, zemljotrese i druge nesreće.

Ovo je 17-a vježba u NATO okruženju i okupit će ukupno 1.300 učesnika iz BiH i 30 država svijeta – država članica NATO-a, država partnerskih inicijativa NATO-a te drugih država i međunarodnih organizacija koje se prijave za učešće u vježbi.(fena)

1 komentar

  1. Vojska nam na klocnama, logistika katastrofa, plate i brojno stanje iste sve manje, vojska nema sindikata, MO BiH vode politički probisvijeti i ljudi i koji ne vole BiH, generali žive kao bubrezi u loju i mudro ćute, a od NjATO nikakve vajde. Ovaj eufor je smijurija pa ti vježbaj u TZ kasarni koja se raspada otkad je preuzeo UNTZ 2006.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here