Hrvatu koji je pozdravljao ‘Hitlerovim pozdravom’ zabranjen ulazak u Austriju

0
117

Hrvatskom državljaninu koji je jučer zbog tzv. Hitlerova pozdrava uhićen nakon komemoracije u Bleiburgu izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju.

“Kada iziđe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju”, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio.

Radi o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja uzdignuo desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

Naime, kako je za Varaždinski.hr ispričao HDZ-ovac Damir Laljek, varaždinski vijećnik i vođa puta u Bleiburg, uhićen je jedan putnik koji je bio s njima u autobusu.

“Jedan putnik koji je bio s nama je, više iz same zezancije, u Bleiburgu podigao desnu ruku kao znak fašističkog pozdrava i to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i privedu. Prije polaska kući, interveniralo se kod austrijske policije te se molilo da se naš sumještanin pusti kako bi se s nama vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud. Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a da je naš sudionik koji je uhićen u zatvoru”, ispričao je Laljek za Varažinski.hr.

Upozorenje je to, rekao je, svima koji misle ubuduće pohoditi komemoracije u Bleiburgu.

Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubraja i znakovlje NDH, prenosi Hina.

Prošle godine policija je na skupu i oko njega zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhitila sedmoricu sudionika. (ihr, H, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here