Hrvatski državljanin koji je oštetio skulpturu pušten na slobodu

0
177

Državljanin Republike Hrvatske K.L. (1994) koji je subotu uhapšen zbog sumnje u činjenje krivičnog djela, zbog oštećenja skulpture Srebreničana, oca Rame Osmanovića, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu, pušten je na slobodu.Kako su istakli iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Anadolu Agency (AA), nakon ispitivanja utvrđeno je da uhapšeni nije imao namjeru oštetiti skulpturu, kao i da nema elemenata vandalizma jer su svjedoci potvrdili da se uhapšeni želio fotografisati pored skulpture, te da je slučajno došlo do oštećenja.

Vlasniku skulpture Mensudu Keči porodica K.L. nadoknadila je šteta pričinjenu na skulpturi.

Na ploči pored skulpture napisano je da spomenik simbolizuje jednu od najpotresnijih scena genocida u Srebrenici, kada zarobljeni otac Ramo doziva sina Nermina da mu se pridruži iz obližnje šume, jer su im srpski vojnici tvrdili ”da ih neće ubiti”.

Međutim, posmrtni ostaci ubijenog Rame i sina Nermina pronađeni su 2008. godine u masovnoj grobnici u blizini Srebrenice. Nerminovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramini na suprotnom kraju, u Zelenom Jadru kod Srebrenice.

“Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte”, dozivao je Ramo sina Nermina nakon što su mu srpski vojnici rekli da im ”neće ništa uraditi”.

Riječ je o jednom od najpotresnijih prizora koji su se dogodili jula 1995. godine nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice, kada je u genocidu nad bošnjačkim stanovništvom ubijeno preko 8.000 ljudi.(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here