Hiljade demonstranata u Atini protiv imena Makedonije

0
91

Grčka policija ispalila je suzavac na demonstrante koji su se u četvrtak okupili ispred zgrade parlamenta u središtu Atine kako bi protestirali protiv dogovora o imenu susjedne Makedonije, dok je trajala povremeno oštra parlamentarna debate koja je ušla u treći dan.

Dogovor, koji je postignut nakon dugih diplomatskih previranja u kojem je Atina blokirala Skoplje u pristupnim pregovorima s NATO-om i Evropskom unijom, izazvao je veliko nezadovoljstvo grčke javnosti.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u četvrtak ispred grčkoga parlamenta, neki uzvikujući “Izdajnici” i “Živjela Makedonija, živjela Grčka!”, dok su u zgradi parlamenta zakonodavci nastavili raspravu oko dogovora kojim će Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dodajući pritom geografski pokazatelj kojim će se razlikovati od grčke regije na sjeveru te zemlje.

Grčki je parlament odgodio očekivano usvajanje prošle godine postignutog dogovora, zbog negodovanja sve većeg broja zastupnika.

Iako se čini da je premijer Aleksis Cipras osigurao podršku najmanje 151 zastupnika u 300-članom parlamentu, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina Grka protivi korištenju izraza “Makedonija” u bilo kakvom obliku sporazuma, strahujući da bi to moglo dovesti do teritorijalnih razmirica oko najveće grčke sjeverne pokrajine Makedonije, te do prisvajanja grčkog kulturnog nasljeđa.

“Osjećamo se izdanima”, rekao je 47-godišnji demonstrant Zografos Stathakopoulos, “Većina Grka ne želi taj dogovor, ali političari su nas izdali”, prenosi Reuters.

U znak protesta, članovi Grčke komunističke partije (KKE) izvjesili su natpise duž zidova antičke Akropole.

Policija je u četvrtak tjerala demonstranti s trga Syntagme u Atini, gdje su u nedjelju održani masovni nasilni protesti, a protestna okupljanja bila su i Solunu.

Rasprava u parlamentu se nastavlja. Većina zastupnika ima šest minuta za raspravu, pravilo koje se uglavnom rutinski krši tokom napete sjednice, izvještava Reuters i dodaje da su demonstranti najavili nove proteste za danas, prije konačnog izglasavanja predviđenog za poslijepodne.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here