‘Hapšenje Dudakovića pokušaj izjednačavanja krivice za zločine’

0
331

Suvišno je spektakularno hapsiti, privoditi policiji i pravosudnim organima osobe koje su lično izgradile te institucije – kazao je Feni penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakib Forić.

Komentirajući hapšenje komandanta Petog korpusa Armije Republike BiH Atifa Dudakovića, Forić je istakao da nije iznenađen tim činom.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina.

SDA USK: Hag za 23 godine nije našao osnovu za odgovornost Dudakovića

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog kantona iznenađen je i duboko razočaran događajem koji se desio na prostoru Bosanske Krajine i hapšenjem komandanta Atifa Dudakovića i drugih pripadnika 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U saopćenju su podsjetili da Međunarodni sud u Hagu za 23 godine rada nije našao nikakav osnov za bilo kakvu odgovornost generala Dudakovića.

“Samo zbog toga što je imao dovoljno snage, hrabrosti, ali i ljudskosti danas komandanta Dudakovića žele pozvati na odgovornost zbog činjenice da je dostojanstveno branio i odbranio svoj narod. Za SDA nikad neće biti isti agresori i heroji 5. Korpusa”- zaključili su iz SDA USK-a.

Malkoč: Cilj je da se izjednače žrtva i agresor

“Ovo je udar na državu BiH patriote, cilj je da se izjednače žrtva i agresor, da nije bilo našeg generala i pripadnika 5. Korpusa tafdašnji bihaćki okrug bi sigurno bio druga Sreberenica”, rekao je ministar branitelja USK-a Dževad Malkoč.

Nezavisni blok – Peti korpus Armije RBiH i Atif Dudaković simboli otpora

Nezavisni blok smatra da hapšenje Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa za Krajišnike, kao i za bh. patriote, predstavlja težak udarac te da je taj korpus simbol otpora i hrabrosti.

Iz Nezavisnog bloka ističu da “historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek odbrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH”.

“Mi se zalažemo za i vjerujemo u pravnu državu i nikakvi pokušaji izjednačavanja krivice, što se moglo iščitati iz izjava nekih visokih zvaničnika naše zemlje i regiona nakon presuda Haškoj ‘Šestorci’ i Mladiću, neće moći svrstati u istu ravan sve učesnike proteklog rata, nego da će sud historije, kao i pravno utvrđene činjenice biti na strani onih koji su časno, dostojanstveno i hrabro branili svoju državu Bosnu i Hercegovinu – smatra predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić.

Poslanici Nezavisnog bloka u Skupštini Unsko-sanskog kantona zatražili su da se zbog ovih aktuelnih dešavanja prolongira održavanje današnje redovne sjednice Skupštine, da se stanje stabilizira i posveti maksimalna pažnja, te pruži podrška u rješavanju toga slučaja u potvrdi istina i pravda.

“Koraci i postupci Nezavisnog bloka su okrenuti budućnosti i izgradnji stabilne Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih šansi za sve i evropske države u kojoj će naša mladost rado ostajati i živjeti”, poručuju u saopćenju iz tog bloka.

Zvizdić: Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH

Hapšenje i pritvaranje heroja odbrane BiH, generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH, koja je odbranila Krajišnike i BiH od zločinackih i genocidnih namjera agresora, ocijenio je za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadleznim tužilackim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju i prepoznatljivu namjeru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želimo vrlo jasno poručiti da pokušaj izjednačavanja krivice u broju i obimu izvršenih zločina u toku agresije na BiH neće uspjeti – poručio je Zvizdić.

Po njegovim riječima, desetine logora u kojima su ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, preko 700 masovnih grobnica iz kojih se još uvijek vade tijela ubijene djece, djevojaka, mladića i staraca bošnjačke nacionalnosti, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja, razoreni gradovi i porušene džamije jasno dokazuju ko je bio i kakve su bili planovi okupatora i agresora, a ko su bili branioci, heroji i oslobodioci.

“
Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske odbrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje”, zaključio je Zvizdić.

Ćuskić: Hapšenje Dudakovića pokušaj izjednačavanja krivice za zločine u BiH

Udruženje građana Bosanske krajine oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom hapšenja generala Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta 5. Korpusa ARBiH, u kojem se, između ostalog, navodi “da se radi o vrhuncu pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za zločine počinjene u BiH”.

“Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu”, navodi Fikret Ćuskić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine.

Istovremeno, dodaje da je Dudaković bio najveći simbol te borbe.

“To je cijena koju plaća. Na nama je da učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije RBiH, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u BiH”, kazao je Ćuskić, saopćeno je iz Udruženja građana Bosanske krajine.

SDA: Tužilaštvo BiH djeluje pod pritiscima politika

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH “djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH”.

“Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata”, ističe SDA u saopćenju izdtaom povodom današnjeg hapšenja Dudakovića.

Ta stranka podsjeća da je “Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima”.

“Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima. Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim, Tužilaštvo BiH je moralo, prije svega, procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje gradova, uništavanje čitavih naselja i masovna ubistva njihovih stanovnika”, ističu iz SDA.

Smatraju da je “apsolutno neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju”.

“Zato je neizbježan zaključak da njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora”, navodi se u saopćenju iz SDA.

Podsjećaju da su sličnu “golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni”.

“S obzirom da je svima poznata uloga 5. korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost”, ističu iz SDA.

Divjak: Proces protiv Dudakovića voditi na temelju njegovog herojskog djela

Ukoliko se povede bilo kakav proces protiv komandanta Petog korpusa Armije Republike BiH Atifa Dudakovića, nadam se da će se zasnivati na temelju njegovog velikog herojskog djela koje je činio od 1992. do 1995. godine – kazao je Feni penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Istakao je da ga je informacija o hapšenju šokirala zbog nekoliko razloga.

“Uhapšen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski”, naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhapšen te da shvata kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here