Hamam u Sokobanji izgrađen u 15. vijeku, još u funkciji

0
447

Hamam u Sokobanji spomenik je islamske kulture koji datira iz 15. vijeka, zaštićen je kao kulturno-istorijsko dobro izuzetnog značaja i jedino je tursko kupatilo na ovim prostorima koje јoš radi, piše Anadolu Agency (AA).

Istorijski podaci govore da su Hamam, koji čine muški i ženski bazen, izgradile Osmanlije prije nešto više od pet vijekova na temeljima rimskih termi. O tome svjedoče ostaci starih temelja, opeke i rimskog mozaika, koji je ostao autentičan.

“Ono što je karakteristično za ovaj hamam je da su bazeni okrugli. Obično su u hamamima pravougaonog oblika. Ovaj hamam ima okrugle bazene jer su Turci pratili prethodnu arhitekturu. Naime, on je sagrađen na rimskim termama”, kaže direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja Ljubinko Milenković.

Voda bogata radioaktivnim gasom radonom ima temperaturu od 41 do 42 stepena, tako da se rashlađuje kako bi bila prijatna za kupanje. Za njeno blagotvorno dejstvo na ljudski organizam znalo se od davnina. Prvo su u njenim blagodetima uživali Rimljani, zatim Osmanlije, ali je ljekovitost potvrđena i naučno dokazana nakon što je u Sokobanju 1834. godine došao knez Miloš Obrenović.

“Knez je odmah naredio da se turska kupatila u Sokobanji potpuno obnove. Šta je dalje uradio? Godine 1835. poslao je lekovite vode na zvanične analize u Beč i tada je prvi put zvanično i naučno ustanovljena njihova lekovitost”, priča Milenković.

 

 

 

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here