Grupacija šumarstva FBiH predlaže uvođenje taksi na izvoz sirovine

0
263

Na svjetskim sajmovima namještaja naše kompanije dobijaju najveće nagrade za dizajn, ali i dalje ostaju problemi sa nabavkom sirovina, realizacijom proizvodnje, kao i brendiranjem tih proizvoda – izjavila je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Gospodarenje šumama, dodala je, ima stogodišnju tradiciju, ali nepostojanje zakona o šumama u FBiH se održava, kako na gospodarenje šumom, tako i na prerađivačku industriju.

– Nezakonite sječe su prisutne i EU je uvela EUTER – uredbu o drvetu kako bi se spriječio uvoz nezakonito posječenog drveta – podsjetila je Alimanović.

Ovom sektoru, kako je dodala, neophodno je da sve relevantne institucije posvete pažnju imajući u vidu da je ostvaruje suficit u robnoj razmjeni, kao i da je to sektor koji može povećati zapošljavanje, inovirati tehnološke linije i povećati priliv deviznih sredstava.

Nedavno je, po njenim riječima, na sastanku u Privrednoj komori FBiH, kao i na konferenciji o šumarstvu i preradi drveta koja je održana na Kupresu, prezentovan prijedlog o uvođenju taksi od 30 do 70 KM po metru kubnom, kako bi se izvoz sirovine iz BiH smanjio i usmjerio ka proizvođačima finalnih proizvoda.

– To je konkretan prijedlog za unapređenje stanja i optimalno korištenje sirovinskog potencijala – dodala je Alimanović. (f)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here