Gluhić: Naše aktivnosti u turizmu prepoznala je i Evropska unija

0
474

U Tuzli se 10. oktobra održava Prvi turistički forum, a organizatori su Vlada i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Iz Vlade TK ističu da su veoma ozbiljno prihvatili činjenicu da je turizam privredna djelatnost koja može, u značajnoj mjeri, doprinijeti sveukupnom ekonomskom razvoju, smanjenju broja nezaposlenih, rastu životnog standarda, BDP-a i rješavanju ključnih ekonomskih problema sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a time i Tuzlanski kanton.

– Turizam kao privredna grana jako brzo raste i nama su ovakvi forumi potrebni. Na njima ćemo kroz panele i diskusije iznijeti sve vrijednosti i slabosti koje posjedujemo. Moram istaći da su ozbiljnost našeg rada prepoznali i u EU, gdje smo postali interesantni partneri za prekograničnu saradnju i za apliciranje na IPA fondove – rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu predstojećeg Turističkog foruma Tuzla.

Ministar Gluhić pohvalio je u tom kontestuz rad Aerodroma Tuzla koji obara rekorde po broju putnika i koji je itekkako zaslužan za procvat turizma u ovom dijelu BiH.

– Zacrtani su novi ciljevi koji će, nakon završetka radova na modernizaciji aerodroma, moći opslužiti i do milion putnika godišnje. Ekspanzija aerodroma sa sobom nosi i nove investicije, a odnose se na saobraćajnu infrastrukturu na području TK koju Vlada TK realizira sa Direkcijom redionalnih cesta – istakao je Gluhić.

Na Forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova iz Bosne i Hercegovine i iz šireg regiona.

– Forum će okupiti sve relevantne čimbenike koji su vezani za turizam, od turističkih do radnika djelatnosti koje su kompatibilne sa turizmom. Okupit će i predstavnike svih nivoa vlasti, od federalnih do lokalnih. Planirane su tri panel diskusije. Prva se odnosi na zakonski i institucionalni okvir kao podrške ili prepreka razvoju turizma u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, na kojem će govoriti ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo, te ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsad Gluhić. Na drugom panelu govoriti će se o perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma u TK, dok će na trećem biti govora o razvoju održivih i prepoznatljivih turističkih brendova – kazala je Dželmina Huremović, stručna savjetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Na skupu će, kako je rečeno, biti dodijeljena priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općinam s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu, najavili su organizatori. (RK, tl – Foto: Vedran Mitrić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here