Glasnogovornik iranskog Generalštaba: Jedan američki metak na Iran gurnut će region u vatru

0
141

Glasnogovornik Generalštaba iranske vojske general Abolfazl Shekarchi upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) u kontekstu eventualnog napada na Iran, kazavši kako i jedan metak ispaljen na iranski teritorij, može baciti u vatru sve američke interese i saveznike u regionu, prenosi Anadolija.

Shekarchi je, u izjavi za iransku novinsku agencije Tasnim, upozorio na posljedice mogućeg vojnog napada na Iran.

Podvukao je kako njegova zemlja neće biti ta koja će započeti rat protiv bilo koje zemlje, ali kako će, u svakom slučaju, oštro odgovoriti na svaki napad usmjeren prema njoj.

On je rekao kako bi mogući napad SAD-a na Iran bio greška.

“Čak i ako neprijatelj napravi i najmanju grešku, suočit će se s najvećom revolucionarnom reakcijom Irana u srednjoj i zapadnoj Aziji i sigurno neće ostati na nogama. Jedan metak na iranski teritorij, bacit će u vatru američke interese i saveznike u regionu”, poručio je Shekarchi.

Revolucionarna garda Irana saopćila je u četvrtak da je srušila izviđački dron Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U saopćenju je navedeno da je bespilotna letjelica tipa RQ-4 Global Hawk srušena nakon što je ušla u iranski zračni prostor na jugu zemlje.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je zvanični Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

Trump je nakon toga poručio kako je Iran napravio veliku grešku i da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru. (Ag)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here