Glas naroda: Ne možete nam oduzeti častan život, ponos i skromnost!

0
486

Da, nama ostaje ponos, a onima kojih nema, spokoj i mir njihovim dušama. I, kako bi rekli moji susjedi: “Bože, daj nam sabura!” I nama, i drugima.

Ogromna većina nas, učesnika rata, osim ponosa, dokazane čestitosti i, donekle, ostvarene slobode i države, ništa nije ni dobila. Možda, grubo rečeno, neko kaže: “A, što bi više htio?”, ali nije to – to.

Mnogi od nas, više su očekivali. I, šta su dobili? Nesređenu državu, korumpirane političare, koji gledaju samo sebe, bezbroj boračkih organizacija u službi izabrane, manje grupe “suboraca”, te inpotentnih ministarstava za boračka pitanja.

Boli, pripadnika Armije BiH koji nakon časnog i čestitog učestvovanja u četverogodišnjem ratu, te poslije trideset pet godina zaposlenja, u konačnici, kao rezultat svega toga dobije otkaz i nađe se, slikovito rečeno, na ulici.

Boli, kada vam se obrati nezaposleni borac, moje (VAŠE) Ministarstvo za boračka pitanja, i ne može dobiti, ni za sebe, “markicu zdravstvenog osiguranja”, vrijednu 20 KM. Jer, pobogu, supruga koja radi ima primanja od 400 km! Vama je to dovoljno za život četvoročlane obitelji, gdje samo jedan radi!?

Draga ministarstva i boračke organizacije, imate li vi evidenciju ili neke podatke, koliko ima pripadnika bivših Oružanih snaga koji su nezaposleni i nemaju, ili mizerno imaju, dostatno za minimalan život?

I zato, na ovaj dan, oprostite nam, mnogi se pitaju: “Zašto smo se mi borili?”

A, danas, 15.maja i neke druge obljetnice, pojedinci: dernečite, a mnogi od nas skrušeno, anonimno i u ponosu plačemo nad osobnim sudbinama.

Ipak, ostaje nam častan život, ponos i skromnost, a to nam oduzeti ne možete. To nas drži, to je naša hrana. (Komentar pod imenom “neil young”, Tuzla)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here