Glas naroda: Korupcija je posljedica demokratije i za nju nema lijeka

0
653

Politička elita u BiH, praktično, postoji samo da bi ubirala plodove ekonomije i isisavala njene resurse, ona postoji samo zbog sebe. Ono što trebamo je vladavina prava i potreba da imamo modernu vlast u kojoj postoji jasna razlika između javnog i privatnog, gdje se od zvaničnika očekuje da služe javnom interesu, a ne samo interesu stranačkog lobija i svojih porodica. To bi prvo značilo približavanje realnoj privredi, odnosno takvom načinu vladanja da se smanje enormna primanja nosilica političkih, javnih i drugih funkcija.

Ovakvo stanje doprinosi eliti zainteresovanoj samo za sebe koja koristi političku moć da se obogati, a koja nema realno pokriće. Prethodni sistem imao je četiri puta više zaposlenih, toliko je puta bio bogatiji i produktivniji imao je za toliko puta manja izdvajanja za plaće i kojekakve naknade – upravne i nadzorne odbore itd.

Ovakva vlast može da pobijedi na izborima i ne može da budu prosperitetna jer ničemu ne doprinosi, i to nije moderna vlast, nego ona koja uništava državu, sa bjanko pokrićem biračkog tijela. Ljudima se više gadi korupcija i takvo ponašanje političke elite, ali je to kao posljedica demokratije, protiv kojeg nema lijeka.

U Tuzli gradonačelnik nije silazio sa portala, prije izbora, i drugi kandidati i stranke. Sada se niko ne javlja. Kažu da u ovoj općoj bijedi za GV u Tuzli se u mandatu izdvoji 1.5 miliona KM, neko kaže i više, pa izdvajanja za kanton, pa organe vlsti u BiH, pa javna preduzeća, a BiH se zadužuje na teret gradjana. Sramota. (Hamo, Tuzla)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here