GIKIL Lukavac: Građani uznemireni zbog visokog plamena i žutog dima

0
217

Paniku stanovnika Lukavca, danas je izazvao plamen i žuti dim koji se pojavio u pogonu GIKIL-a. Neobaviješteni o tome šta se događa, ubrzo su počeli zvati vatrogasce i policiju kako bi bilo šta doznali.

Iz GIKIL-a nikakvih obavještenja!

Načelnik Lukavca, Edin Delić, ubrzo se oglasio putem medija, objasnivši o čemu se zapravo radi.

– Oko 14 sati došlo je do zastoja u radu vakum sistema na koksnoj bateriji u proizvodnim pogonima GIKIL-a. To je sistem koji u toku spaljivanja i termalne obrade uglja u bateriji odvodi gasove iz baterije u sistem. Zbog iskakanja ovog segmenta došlo je do izdvajanja gasova u atmosferu. U tom slučaju se aktivira sigurnosna procedura spaljivanja, pošto su ti gasovi zapaljivi, tako da se u tom momentu iz pogona mogao vidjeti veliki plamen i dosta intenzivan dim.

– Maloprije sam bio u GIKIL-u pored same baterije, gdje se dim povlači. Nije bilo alarmantne situacije, niti ugrožavanja zdravlja i života ljudi, ali jeste došlo do povećane emisije, jer se radi o incidentu i upućene na mjesto događaja su upućene inspekcije, rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca napomenuvši da iz GIKIL-a niko nadležne, od inspekcija do Civilne zaštite, nije obavijestio o incidentu, već se o njemu saznalo nakon dojava građana.

Incident je zabilježila i mjerna stanica za kvaliteta zraka, koja je u Lukavcu u 15 sati zabilježila koncentraciju sumpordioksida od 508,2 µg/m³.(tl,foto Slon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here