Galerija “Mandžić”: Izložba slika Ćazima Sarajlića 3. oktobra

6
737

Udruženje za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine iz Tuzle organizator je izložbe slika nedavno preminulog umjetnika, istoričara umjetnosti i esejiste Ćazima Sarajlića.

Ćazim Sarajlić u Tuzli, 30. maja 2017. (Foto: Miroslav Petrović)

Izložba će biti otvorena 3. oktobra u Galeriji “Mandžić” (Univerzitetska uliva 2A) u Tuzli, s početkom u 18 sati.

Ljubitelji umjetnosti slike prerano preminulog ponosnog Tuzlaka Ćazima Sarajlića moći će pogledati svakog radnog dana od 8 do 18 sati, te subotom od 9 do 15 sati, sve do 10. oktobra, saopćili su organizatori.

Sarajlić je bio član ULUBiH-a i Udruženja likovnih umjetnika Bugarske, grada Loma. Imao je veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH i inostranstvu.

Njegova likovna djela sastavni su dio raznih muzejskih zbirku u BiH i inostranstvu, kod privatnih kolekcionara – ljubitelja likovne umjetnosti, u domovima prijatelja i onih koji su volili njegovo siikarstvo.

U likovnoj umjetnosti grada Tuzle, iako se bavio likovnom umjetnošću u relativno kratkom vremenu, ostao je dubok trag njegovog stvaralaštva.

Umro je u Tuzli 21. augusta 2017. godine. (tl)

6 Komentari

 1. Organiziranjem ove izložbe pokušava se spasiti iz luciferovskih šaka bezdušne oholosti i zloće lokalnih vlastodržaca, barem dio duše ovog Grada, njegove duhovnosti, dostojanstva čaršijske sugrađanske empatije ii samopoštovanja svakog od nas. Naravno, za sve one koji imaju potrebu za tim. Zaista je potpuno neshvatljivo aktuelno tragično otuđenje tuzlanskog općinskog poglavara od svojih sugrađana i to nerazumijevanje je već postalo neizdrživo. Nije jasno ko je taj um kojem je palo na pamet da su kultura i neimari kulture tek usputno “putarsko kamenje” ili prigodni trofeji na karijerističkoj kristijaniji nekog ostrvljenog općinskog ćifte na platnom spisku svih nas.

 2. Koliko je ovaj Grad izgubio svoju dušu, prepoznatljivost i poštovanje prema svojim zaslužnim sugrađanima, govori i slijedeći podatak. Jučer, 28. 9. 2017. sahranjen je prof. dr Dušan Tešanović, gradonačelnik Tuzle, te cijenjeni profesor i istaknuti medicinski radnik. Umro je prije četiri dana, niti je tko objavio, niti se Grad udostojio da se oglasi povodom tog tužnog događaja.
  Imamoviću, ostavio je i Duško traga u ovome Gradu. Mogao si se oglasiti, iz poštovanja makar, kao gradonačelnik svom nekadašnjem kolegi gradonačelniku.
  Istina, bila su to neka druga vremena, nije bilo jezera ni ovolikih zgradurina, ali je bilo Partizana, Bristola, mnogo više zelenila i mnogo, mnogo manje nezaposlenih.
  Čika Duško, počivao u miru i neka ti je vječna slava i hvala, a tebi Ģrade…..
  NA SRAMOTU!

  • Moj Mile, ne mogu nikako da shvatim, ako je glava kuće takva kakva jest, zar nitko od tolike administracije nema minimum senzibiliteta, osjećaja za nešto što je prikladno civiliziranom i uljudnom društvu, pa da usmjeri ili savjetuje moralno posrnulu “veličinu”?!

 3. Nema druze boje se.pogano je to stvorenje mnogi su u penziju otisli nikome ni hvala rekao.nema tu ljudskog stvora to je bolesnik kakvog nije medicina upoznala

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here