Francuski premijer najavio novi zakon i stroge kazne za nasilje na protestima

0
121

Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je da ova zemlja planira uvesti novi zakon kao odgovor na neprijavljene proteste i nasilje koje se dešava širom Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći za lokalne medije, Philippe je izjavio da će novi zakon predviđati oštro kažnjavanje onih koji krše zakon te zemlje. Neće prihvatiti, kako je kazao, da oni koji učestvuju u protestima dovode do nasilja na ulicama Francuske.

Philippe je podsjetio da je tokom protesta “žuth prsluka”, koji traju od 17. novembra prošle godine, privedeno 5.600 osoba te da je određena zatvorska kazna za više od 1.000 učesnika.

Francuski premijer je istakao i da će tokom protesta, koji su najavljeni za subotu širom zemlje, biti mobilizirano oko 80.000 policajaca.

Antivladine proteste u Francuskoj već dva mjeseca organizuje pokret “žutih prsluka”.

Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj.

“Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo.

Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 ljudi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here