Fra Mario Divković: Gradnja HKC ‘Sveti Franjo’ mogla bi biti okončana za 16 mjeseci

0
953

Uz nova donatorska sredstva mogla bi biti nastavljena gradnja Hrvatskog kulturnog centara „Sveti Franjo“ koji je od izuzetnog značaja za franjevce u Tuzli i općenito u BiH.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković u izjavi za Fenu je kazao da je do sada završeno 75 posto radova, a ukoliko se iznađu sredstva kojim bi se radovi okončali, objekt bi mogao biti završen za godinu i pol dana.

Projekt HKC „Sveti Franjo“ je izradio i darovao Franjevačkom samostanu arhitekt Juro Pranjić, a nadzor nad izvođenjem radova i razrada projekta, koji traju od 2009. godine, također su dar istog arhitekte, ali i njegove kćerke arhitektice Ane Bosankić.

Podršku projektu, koji je vrijedan više od tri miliona KM, pružili su brojni građani, institucije, Hrvatske, BiH, Tuzlanskoga kantona, Grada Tuzle.

Kako bi prikupili sredstva za nastavak i završetak gradnje, u hotelu „Westin“ 15. juna u 19.00 sati u Zagrebu bit će organizirana donatorska večer. Pokrovitelji su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a pokrovitelj je i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izrazio je uvjerenje da će dvorana biti ispunjena do zadnjeg mjesta, te da će donatorska večer biti uspješna.

– Ovo je jedinstvena prilika da u Zagrebu prezentiramo i rad franjevaca u Tuzli, da predstavimo centar koji financiraju donatori koji žele da nekako ugrade sebe kao kamenčić u mozaiku – istakao je fra Mario.

Kompleks čine moderno arhitektonski oživljena stara tuzlanska crkva, prateći objekt sa svim sadržajima, a njih povezuje Aleja franjevaca.

– Pokušavamo napraviti šest bista franjevaca koji su u burnoj povijesti BiH, posebno u Tuzli, iznikli kao moralna i duhovna vertikala koja je okupljala svijet, željeći tako da ga sačuva i usmjerava – naveo je.

Izgradnjom HKC „Sveti Franjo“ revitaliziran je objekt porušene katoličke crkve, dobijeni su novi kulturni sadržaji, osiguran prostor za raznolike kulturne sadržaje, priredbe, prezentacije, izložbe, druženja, a svrsishodne i žive sadržaje će dati smisao i život budućem objektu u kojem bi Hrvati i drugi građani grada Tuzle, BiH, prezentirali svoju kulturnu ponudu te time osigurali istinsku multikulturalnost, suživot u gradu Tuzli.

Za fra Marija donatorska večera u Zagrebu je svjetlo na kraju tunela, odnosno, ljepota ovoga objekta doći će do izražaja kada radovi budu u potpunosti završeni. (Fena, Foto: Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here