Foto/Jovanović: S Kizer su nam šanse protiv Izraela osjetno porasle

0
1015

Ženska košarkaška reprezentacija BiH jutros je u tuzlanskom Mejdanu odradila treći trening na mini pripremama pred nastavak kvalifikakcija za EP 2017. godine u Češkoj.

Reprezentativkama se sinoć priključila i Amerikanka Lynette Kizer koja je konačno dobila saglasnost FIBA-e da može nastupati za našu selekciju.

Selektor naše reprezentacije Goran Jovanović zadovoljan je što su na pripreme došle sve igračice koje je pozvao.

„Izuzetak je jedino Aldijana Iriškić koja je povrijedila koljeno i neće nastupiti protiv Izraela. Drago mi je da su sve ostale tu, čak i neke koje smo pozvali kao rezervu. Opet imamo poteškoća, jer je Matea Tavić bolesna i pod antibioticima je, te nije sigurno da će putovati u Tel Aviv. Dragana Svitlica i dalje ima problma s koljenom, dok je na zadnjoj utakmici Jadranske lige Tamara Kapor (Budućnost, Podgorica) dobila jak udarac u potkoljenicu“, kaže selektor Jovanović.

Dolazak Amerikanke Kizer, međutim, sve je obradovao. Igračica sa iskustvom iz američke profesionalne lige dobro će doći našoj reprezentaciji.

„Kizer će unijeti dodatnu sigurnost u naš tim. Bit će malo veći pritisak na njoj, tako da će ostale igračice igrati opuštenije. Naša igra neće se bitnije promijeniti, osim što ćemo sada imati veću rotaciju igračica na unutrašnjim pozicijama i tu ćemo biti, da tako kažem, jako korektni“, ističe Jovanović

Podsjeća da je naš tim na utakmicama s Rumunijom i Turskom, bio u deficitu, jer je Svitlica bila povrijeđena, a Marica Gajić bolesna.

„Ako sve bude kako očekujemo, pa se neko dodatno ne povrijedi, imat ćemo na toj poziciji tri vrhunske igračice i to ulijeva dodatni optimizam“, smatra selektor naše reprezentacije.

Napominje da u reprezentaciji vlada dobra atmoesfera, te da s dosta optimizma očekuje predstojeće utakmice s Izraelkama i Rumunkama.

„Pokušat ćemo ih iznenaditi. Znamo da će to biti teško, ali to je košarka. Ako bude neki dobar dan, dobra forma, a ne kao na prethodne dvije utakmice kada smo bili hendikepirani. U Izraelu je jako teško igrati, ali Rumunke su ih dobile, da kažem žargonski, na prevaru. Gubile su 15 razlike, a onda su im ubacile 5-6 trojki za redom i iznenadile ih. Tome ćemo težiti i mi“, zaključio je selektor naše reprezentacije Goran Jovanović.

Reprezentacija BiH u Tuzli će dva puta dnevno trenirati do četvrtka. U noći na petak putuju za Beograd, a zatim za Tel Aviv. U petak uveče i u subotu prije podne će trenirati, a 20. februara, odigrat će utakmicu koja će početi u 19 sati. (tl, sn, as)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here