Foto reportaža: Trošni zidovi “Partizana” prijete djeci i prolaznicima

3
694

Nebriga gradskih vlasti o mjesnoj zajednici Kreka najbolje se vidi po zgradi nekadašnjeg doma DTV “Partizana”.

Iako postoji naredba o vraćanju objekta ranijim vlasnicima u istom stanju u kojem je 1995. godine izuzeta za potrebe skladištenja humanitarne pomoći i izbjegličkih općina, koje su objekat i dovele u derutno stanje, gradska vlast Tuzle ne haje već 22 godine.

Prije dvije godine Općinsko vijeća jednoglasno je usvojilo inicijativu UG “Kreka” o adaptaciji stare zgrade “Partizana”, ali Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem ne haje ni za odluku prethodnog saziva OV, sada GV Tuzla.

I dok zgrada DTV “Partizana” pokazuje svu oholost gradskih činovnika, sada više nije pitanje hoće li se objekat vratiti građanima na upotrebu i da li će Kreka dobiti barem jedan normalan i građanima potreban društveni objekat.

Sada je pitanje svih pitanja: hoće li trošni zidovi ruševnog zdanja poklopiti koga od prolaznika ili djecu koja se ovdje igraju ili prolaze u školu.

Ko će odgovarati za eventualne žrtve nebrige gradske vlasti spram MZ Kreka koja je kao velika izborna baza potrebna vlastima samo kada su izbori.

U ostalo vrijeme, Kreka ostaje tek kao uspomena na nekadašnje rudare, radnike, metalce, sjajne sportiste kojih više nema. Jer općinski organ im je prije 22 godine oduzeo mjesto za aktivnosti, a poslije ga je prepoustio zubu vremena. (Foto: TL)

3 Komentari

  1. Za nas mnoge DTV “Partizan” znači mnogo više, nego što mentalni sklop Gradske uprave može to i da pomisli. Šta imamo? Sjaj i bijedu rubnih dijelova grada, posebice istočnog. Sa jedne strane “BCC”, a sa druge, ruševina i pustoš. Pogoduje se krupnom kapitalu, robuje novcu, a kada je u interesu šire, cjelokupne zajednice, ostaje se nijem. Mea pervitas je prije pedeset godina, kao član tog društva, zahvaljujući njemu, DTV “Partizanu”, prvi puta, organizovano ljetujući, vidio more. Ne možete vi to razumjeti, što to meni i mnogim drugim znači. Sve se bojim da problem nije toliko u novcu, nego da je tu sve više politike, sujete i revanšizma.
    Gradonačelniče i Gradska upravo, kada će te shvatiti da ulaganje u obnovu, nama izuzetno značajnog objekta, te njegova aktivatizacija, je ulaganje u budućnost i prosperitet, prije svega, naše djece. Mi smo onda imali priliku, daj te je i našim potomcima.
    Daj Bože, da dođete tobe!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here