Vrbovanje selefija za krijumčarenje oružja?

3
160

Navodi da su hrvatski obavještajci u BiH vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje uzdrmali su bh. javnost. Potvrdu o ovim aktivnostima dao je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. Upravo će on biti ključni svjedok u predmetu koje je formiralo Tužilaštvo BiH. Oni koji su navedeni kao akteri cijele priče odbacuju sve optužbe.

Šokantne informacije stižu od državnog ministra sigurnosti: godinama su praćena i dokumentovana saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju bh. državljana. I to, pojašnjava Mektić, selefija koje su bile zadužene da prenose oružje u lokalne mesdžide, a sve za konačni cilj: pronalazak oružja i opravdanje ranijih izjava hrvatskih zvaničnika.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica je govorila o 10.000 radikaliziranih osoba i terorističkih kampova u BiH.

– To je bio pokušaj proigravanja jedne poprilično osmišljene kombinacije i to smo pratili jedan duži vremenski period te prozreli tu namjeru. Spriječili smo da se ona realizira. Ovdje je bio uključen novinar Mato Đaković, koji je čak za obavljanje tih poslova koristio diplomatsko vozilo Ivana Bandića – tvrdi Mektić.

Poznati bh. novinar Mato Đaković sve navode odbacuje. Danas mu je, tvrdi, bez razloga stavljena meta na glavu.

– To je bolesno, da ministar sigurnosti to kaže, to je van svake pameti. U životu nikad nikakav dodir nisam imao s tim, niti s oružjem niti s obavještajnom službom ni našom, ni hrvatskom. Možda se oni bave sa mnom, ja s njima ne. Auto sam kupio od Ivana Bandića, privatni auto 10. januara. Imam notarski ovjeren ugovor. Kupio sam ga ne od hrvatske vlade, ne od konzulata, nego od privatne osobe Ivana Bandića – kaže Đaković.

Hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić nije bio raspoložen za pojašnjenje novonastale afere u čijem se središtu našao, iako pojedini mediji upravo njega navode kao koordinatora cijele akcije. Na pitanje Federalne televizije, Bandić je kratko odgovorio: “Poštovana, cijenim i poštujem Vašu profesiju ali nemam komentar. Nadam se razumijevanju, s osobitim poštovanjem, Ivan Bandić.”

Ubrzo je stigla i reakcija zamjenika državnog ministra sigurnosti Mije Krešića. Krešić je, podsjetit ćemo, takođe u javnosti više puta govorio o terorizmu u BiH, a navode da je i on umiješan u ovu aferu naziva tek skretanjem pažnje sa ove borbe.

– Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost sa priče o povratku BiH državljana koji su bili dio postrojbi ISIL-a kao i okupljanja pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a što nažalost ima odobrenje i određenih politika u BiH koje žele zaustaviti bilo kakav napredak i evropski put – navodi Krešić.

Da su umiješani u cijelu priču, demantuju i iz Hrvatske.

– Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere – navode u SOA-i.

O svemu će se očitovati Tužilaštvo BiH. Prvi svjedok bit će upravo državni ministar Dragan Mektić.

Brojne reakcije domaće i hrvatske javnosti

Vijest da hrvatski obavještajci vrbuju selefije iz BiH za prijenos oružja uzdrmao je javnost kako u BiH, tako i Hrvatskoj. Pristižu brojne reakcije. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će o ovome raspravljati i ova institucija, dok hrvatski premijer demantuje ovakve navode i podsjeća da su odnosi dviju zemalja prijateljski.(ftv,tl)

3 Komentari

 1. Inace, ovaj priuceni novinar MATO ĐAKOVIĆ je intimus rušitelja SDP-a BiH ENVERA BIJEDIĆA. Za neupućene, a za ne vjerovati, taj novopečeni banjalučanin Mato, špijun Mileta Dodika, je aktualni član uprave TENIS KLUBA SLOBODA TUZLA, čiji je rukovoditelj upravo Enver Bijedić. Morbidno do kraja. Na spratu teniskog kluba Sloboda Tuzla, kod Zoke Sezama, u po Tuzle se sve dogovara godinama…i nikim niš…..

 2. Za vrijeme rata u BiH Mato ĐAKOVIĆ , dok je postojala Herceg Bosna je od SIS-a (Sigurnosne izvjestajne sluzbe Herceg Bosne) dobio na raspolaganje službeni automobil Golf 2 koji je bio u sastavu te sluzbe. Kako je sada novopečeni banjalučanin Mato, sigurno špijun Mileta Dodika on u Banjaluci izvršava špijunske zadatke koje mu daje Dodikov “prvi obavještajac” Predrag Ćeranić, sadašnji dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci. Taj Predrag Ćeranić je prije rata, dok je studirao u Sarajevu, kao student postao špijun tadašnje Službe državne bezbjednosti predratne SR Bosne i Hercegovine. Predrag Ćeranić je, dok je bio student, cinkario studente hrvatske nacionalnosti i u registru operativnih veza i saradnika imao je pseudonim “Slavuj’, a za saradnju (špijuniranje) kolega studenata ga je angažovao nedavno preminuli Zlatan Ramić, koji je tada vodio problematiku “neprijateljskog istupanja studenata na Sarajevskom univerzitetu.

  Vidi:

  http://www.nebojsavukanovic.info/node/1489

  Dodikovog pretorijanca Ćeranića obučavala CIA-a u svom sjedištu
  Submitted by Nebojša Vukanović on Fri, 02/03/2017 – 11:02

  Dodikovog pretorijanca Predraga Ćeranića obučavala CIA-a

  Prvi udbaš Republike Srpske, visoki funkcioner MUP-a i samozvani ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić je američki čovjek koga je obučava CIA-a!? To je priznao sam Ćeranić u intervjuu Slobodnoj Bosni objavljenog 5.6.2008. u kome se hvali dobrim odnosima i saradnjom sa Amerikancima, te potvrđuje da je na njihov poziv kao provjeren kadar i špijun sredinom marta 2001. godine boravio u sjedištu CIA-a u Lengliju. Ćeranić se hvali da je kao službenik OBE predano radio na otkrivanje Srba osumnjičenih za ratne zločine, da je u Sarajevu predstavio novi plan razbijanja mreže pomagača i hapšenje haških optuženika, te da je u više navrata pomagao svojim partnerima iz Amerike.

  Najzanimljiviji dio intervjua odnosi se na Ćeranićeve tvrdnje da je pomogao Amerikancima da otkriju dva vozila koja su navodno nestala u BiH tokom tajne operacije otkrivanja Radovana Karadžića, a svoju lojalnost i odanost Amerikancima Ćeranić je bio spreman dokazati čak i svjedočenjem pred američkim Senatom. „ Amerikanci su zatražili pomoć u traženju dva ukradena vozila i sofisticirane opreme „black box“ za praćenje koja je bila u gepeku jer su se bojali da će pasti u ruke Rusima. Sa najboljom operativom sam prerovio Semberiju i Tuzlu, bio sam uporan i želio sam pomoći Amerikancima, i na kraju smo opremu našli u Bosanskom Novom. Tada sam otkrio da su moji američki prijatelji prikrili dio istine jer dva vozila „golf 3“ nisu nestala u Tuzli već Podgrabu kod Pala kada su se dva marinca tragajući za Karadžićem približila njegovoj kući, a njegovo obezbjeđenje ih je razoružalo i likvidiralo. Oružje su zadržali, vozila prodali u Bugarskoj, a špijunsku opremu sakrili u Bosanskom Novom, gdje sam je ja kasnije otkrio. Spreman sam o cijelom događaju i detaljima da svjedočim i pred Komisijom američkog Senata..“ svjedočio je Ćeranić Mirhi Dedić, novinarki Slobodne Bosne.

  Intervju je dao samo 7 dana nakon smjene, i u njemu Ćeranić javno traži pomoć i zaštitu Amerikanaca nakon što ga je tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak odstranio iz OSE zbog veza sa Stojanom Župljaninom. Tvrdio je da iza otkaza stoji tadašnji zamjenik direktora OSE Risto Zarić, teško ga optužujući da je odgovoran za zločine u Srebrenici. Između ostalog Ćeranić kaže da su ga razočarali i neki Bošnjaci, poput Almira Džuve i Zlatana Ramića, jer mu nisu vjerovali i pomogli u hvatanju Srba – haških bjegunaca?!

  Imajući u vidu sankcije i loše odnose Milorada Dodika i SAD-a, svakako treba izraziti bojazan da Ćeranić ponovo ima ulogu „trojanskog konja“ i dvostrukog agenta koji potkopava predsjednika Srpske odajući važne informacije. Ćeranić se u više navrata javno hvalisao zbog saradnje sa CIA-om i prijateljestva sa Amerikancima, pa ga je čudno sada slušati kako kritikuje SAD zbog uvođenja sankcija Dodiku.Ćeranić javno priznaje da je bio dvostruki agent koji je radio za više Službi, da je radio za Amere protiv Rusa, pa ne treba puno vjerovati u njegove novije izjave i kolumne u kojima hvali Rusiju i Putina a napada američku spoljnu politiku.

  Da li je Ćeranić podijeljena ličnost i treba li imati povjerenje u Dodikovog pretorijanca i prvog obavještajca Srpske, visokog funkcionera MUP-a Republike Srpske? Prema podacima iz knjige „Čuvari Jugoslavije“ Predrag Ćeranić je rođen 1.1.1964. u Zenici od oca Vojina i majke Ljilje, i kao mlad student treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, komunista i Jugosloven po nacionalnosti, postao je doušnik DB-a kodnog imena „Slavuj“ zadužen za špijuniranje studenata u Studentskom domu „Bratstvo i jedinstvo“. Nakon tajne akcije „Leopard“ ,u kojoj je ozvučena soba 404 u studentskom domu i praćen student Željko Pavić, Ćeranić je nagrađen i od saradnika pod kontrolom Munira Alibabića i Zlatana Ramića napredovao do radnika DB-a. Nakon puča, Biljana Plavšić i Milorad Dodik su ga postavili na čelo OBS-a RS, ali je ubrzo smijenjen zbog nestanka veće količine novca iz trezora DB-a. Iz tog vremena će ostati upamćen po izjavi da je Radovan Karadžić velika opasnost za region jer je nabavio atomsku bombu?

  Postavlja se pitanje može li se bivši Jugoslaven i sitni špijun koji je cinkario kolege studente preobraziti u velikog patriotu i Srbina koji štiti Republiku Srpsku, kako Ćeranić pokušava da se sada lažno predstavi. Kratka biografija dovoljno govori da je „Slavuj“ običan špijun i ulizica, a Meša je za ulizice davno rekao da su najgori, najštetniji i najpokvareniji ljudi koji siju strah i podržavaju svaku vlast, da su kao psi vjerni svakoj državi a kao kurve nevjerni gospodaru.

  Kad je veliki Meša pisao o ulizicama stiče se utisak da je pred sobom imao sliku lažnog eksperta i analitičara, koji već deceniju svojim lažima, podmetačinama i podlostima kontaminira javni prostor i truje građane Republike Srpske. Slavuj je pjevao Titu, Zlatanu, Radovanu, Biljani, Amerikancima i sada Dodiku. Iako smo žestoki politički protivnici, ipak treba dobronamjerno upozoriti Dodika da obrati pažnju na svog „Slavuja“, da se ponovo ne zaokrene, zabode nož u leđa i propjeva u odsudnom trenutku.

 3. @jakotuzlak 14. 03. 2019. at 20:24
  Za Matu Đaković sve si u pravu. Dovoljno je pročitati jedan davni teskt iz BH Dana iz 2001. godine.

  https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67-281/234/t23408.shtml
  BH DANI broj 234 od 30. Novembra 2001.godine

  Izvod iz teksta Gordana Malića:
  “…Vukšićeve prijetnje
  Novi ravnatelj SNS-a, Ivica Vukšić, zatražio je, pod prijetnjom kaznene prijave, od svog prethodnika Željka Šiljega povrat svih materijalno-tehničkih sredstava otuđenih u vrijeme njegova mandata, a koja su plaćena iz budžeta. Kako doznajemo, jedan dio te tehnike predan je na raspolaganje Krešimiru Zubaku i Petru Luburiću, prvom odvjetniku i prvom obavještajcu iz braniteljskog tima Mladena Naletilića Tute. Drugi dio dislociran je u Banju Luku, gdje se koristi u proizvodnji Dnevnog lista, polupropalog propagandnog projekta HDZ-ove vrhuške. SNS je također zatražio i povrat svih automobila datih na raspolaganje osobama od javnog i političkog utjecaja. Tako će svoj, odnosno SNS-ov golf, uskoro morati vratiti i Mato Đaković, urednik na OBN-u.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here