Fahrudin Radončić: Ja sam bosanski Donald Tramp

0
186

Lider stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i bošnjački medijski tajkun Fahrudin Radončić sam sebe smatra bosanskohercegovačkom verzijom Donalda Trampa i uvjeren je kako će na isti način na koji je SAD dobio sadašnjeg predsjednika i on zasjesti u fotelju bošnjačkog član Predsjedništva BiH nakon izbora u oktobru 2018. godine, proizlazi iz intervjua s Radončićem što su ga danas objavile banjalučke “Nezavisne novine”.

“Ja sam jedini političar u BiH koji ima sve predispozicije za takvo nešto, u okviru novog svjetskog konteksta, gdje treba promatrati izbor novog američkog predsjednika. Bio sam uspješan medijski magnat, vrlo uspješan graditelj i mislim da će se i u BiH, kao u Americi, dogoditi proces u kojem će građani ‘otpiliti’, odbaciti nepotizam i dinastije. Amerika je bila umorna od ere porodica Buš i Klinton i odlučila se za gospodina Trampa”, kazao je Radončić za “Nezavisne novine” i dodao “kako sada takva sudbina čeka i “dinastiju Izetbegović””.

Radončić je osnivač “Avaza”, a trenutno je zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.

Zbog potencijalnog sukoba interesa formalno se odrekao vlasništva nad “Avazom” i dva puta se bezuspješno kandidovao za člana Predsjedništva BiH i oba puta je u izbornoj urci pretrpio poraz od Bakira Izetbegovića koji mu je nakon kratkotrajnog razdoblja savezništva ponovo postao “smrtni neprijatelj”.

Iako su Radončićev SBB i Izetbegovićeva Stranka demokratske akcije (SDA) formalno u koaliciji koja je nastala kao rezultat upornog lobiranja predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, Radončić tvrdi kako je riječ o “tehničkom” savezništvu u kojemu SBB kani poduprijeti samo projekte od opšteg interesa.

“Bošnjački lideri, uključujući najprije njega (Izetbegovića), od rata naovamo direktno su odgovorni što su Bošnjaci, u ekonomskom smislu, najzaostaliji narod u Evropi”, izjavio je Radončić koji je s Izetbegovićem u verbalnom ratu otkako je protiv njega podignuta optužnica za ometanje pravosuđa i trgovinu uticajem.

Radončiću se sudi pred Sudom BiH po optužnici koja ga tereti da je pokušao uticati na svjedoke u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najopasnijih kriminalnih klanova na Balkanu povezanog s trgovinom narkoticima, ubistvima i iznudama.

Radončić je ranije tvrdio kako je optužnica politički motivisana i kako iza nje stoje neki krugovi iz SDA koji tako pokušavaju onemogućiti jačanje njegovog političkog uticaja.

Radončić je potvrdio da ozbiljno razmišlja o novoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH na izborima naredne godine.

“Ako se kandidujem, moja pobjeda praktično je tehničko pitanje”, kazao je Radončić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here