Evidentno je neslaganje nadležnih institucija, kazne su blage

0
191

Bosna i Hercegovina je nastavila povećavati svoje antiterorističke kapacitete u prošloj godini, no zakonodavne odredbe i blage kazne u oblasti terorizma ostaju glavni izazovi za vlasti u BiH, poručeno je u izvještaju Ureda za borbu terorizma i nasilnog ekstremizma Stejt Departmenta. Upozoravaju i na međusobna neslaganja nadležnih institucija.

Pravosudne institucije osuđenima za terorizam izriču manje kazne od propisanih, a uz to, mogućnost plaćanja za izlazak iz zatvora, uz podijeljene i posvađane nadležne institucije ostavlja prostora za terorističke prijetnje. Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, navodi se u dijelu izveštaja o BiH.

Saradnja u provođenju zakona nastavlja da pati zbog interpersonalnih i institucionalnih sukopljavanja unutar grupa. Radna grupa koju je predvodio Ured državnog tužioca BiH se sastala samo dva puta u 2017. godini, a javna neslaganja vršioca dužnosti glavnog tužioca, ministra sigurnosti i rukovodstva SIPA-e su ugrozila strateški napredak u antiterorističkim inicijativama.

Upozoravaju da su vlasti naše zemlje malo uradile i kada je riječ o deradikalizaciji. U Izvještaju su navedena i tri slučaja radikalnih islamista – Emira Hodžića, Enesa Mešića i Mirsada Kandića, kojeg su vlasti BiH izručile SAD-u, a koji je bio jedan od važnijih lidera u terorističkoj organizaciji tzv. Islamske države.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here