Europski političari prozvali zvanični Madrid: Nasilje ne može biti odgovor

0
186

Čelnici država članica EU-a počeli su osuđivati nasilje u Kataloniji, gdje španska policija silom nastoji spriječiti referendum o nezavisnosti, dok se europske institucije još ne izjašnjavaju.

Čelnici država članica EU-a počeli su osuđivati nasilje u Kataloniji, gdje španska policija silom nastoji spriječiti referendum o nezavisnosti, dok se europske institucije još ne izjašnjavaju.

Belgijski premijer Charles Michel prvi je razbio šutnju.

“Nasilje nikad ne može biti odgovor. Osuđujemo sve oblike nasilja i potvrđujemo naš poziv na dijalog”, poručio je preko twittera Charles Michel, prenosi agencija Hina.

Nakon Michela oglasio se i slovenski premijer Miro Cerar porukom: “Zabrinut sam zbog situacije. Pozivam na politički dijalog, vladavinu prava i mirna rješenja”.

Predstavnik Katalonije pri Europskoj uniji Amadeu Altafaj, inače bivši glasnogovornik Europske komisije i zamjenik šefa kabineta bivše povjerenika Ollija Rehna, zahvalio je Michelu što je probio zid šutnje i pozvao predsjednika i potpredsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i Fransa Timmermansa da “interveniraju i zaštite katalonske građane EU-a”.

Europska komisija proteklih dana odbijala je izjasniti se o tom pitanju, ističući da se treba pridržavati zakona, čime je zapravo stala na stranu Madrida koji ne priznaje zakonitost referenduma jer bi se on prema sadašnjem španskom ustavu trebao provesti na čitavu teritoriju monarhije. Referendum je nezakonitim proglasio i Španski ustavni sud.

Na nasilje u Kataloniji reagirali su i drugi politički čelnici u Belgiji. Potpredsjednik belgijske vlade, član najjače flamanske stranke Novi flamanski savez (NVA) Jan Jambon “osudio je nasilje koje je neprihvatljivo u demokratskom procesu”.

Predsjednik frankofone Socijalističke stranke (PS) Elio di Rupo istaknuo je da “ništa ne opravdava.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here