Erdogan: Podrška putu ka NATO, autoput prema Beogradu biće put mira

0
321

Nakon bilteralnog sastanka i sastanka delegacija BIH i Turske, medijima su se na zajedničkoj press konferenciji u zgradi Predsjedništva BIH obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan.

Erdogan je poručio da su tokom razgovora, koji su bili konstruktivni, razgovarano o političkim i ekonomskim pitanjima.

– Želimo da našu saradnju unaprijedimo u narednom periodu. Turska će nastavljati da pruža svaku vrstu podrške za očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta BIH. Ovdje želim da ponovim podršku cjelovitosti BIH, teritorijalnom suverenitetu i integritetu, rekao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će izbori biti održani po demokratksim pravilima, u miru i transparentno. Smatra da je pitanje Izbornog zakona unutrašnje pitanje BIH i nada se da će se rješiti u skladu sa dijalogom i razumom.

– Želimo trgovinsku razmjenu podignuti na jednu milijardu dolara, te nam je želja da što prije na snagu stupe novi sporazumi o slobodnoj trgovini, rekao je Erdogan i dodao da podstiče turske kompanije da obezbijede investicije kako u BIH, tako i u region.

– Vjerujem da će turske kompanije više raditi u projektima infrestruktrue u BIH, i da će projekt autoputa Sarajevo – Beograd biti najbolji primjer ove saradnje, rekeo je Erdogan.

Dodao je i da Turska podržava bolju saradnju unutar regiona između BIH , Srbije i Hrvatske.

Izrazio je podršku nastojanjima BIH na pristupanju NATO-u i aktivaciji MAP-a, te dodao da Turska nikada neće napustiti BIH na ovom putu. Dao je i punu podršku napretku BIH na putu ka Evropskoj uniji.

– Očekujemo da se svi napori protiv FETO-a u BIH okončaju, i na tom polju smo spremni pomoći, rekao je Erdogan i dodao da Turska nema nikakvu skrivenu namjeru prema BIH, osim podrške i ekonomskog prosperiteta BIH.

Problemi sa Natronom i Šišedžamom

Odgovarajući na pitanja novinara Erdogan je pojasnio da kompanije Natron Hayat i Šišedžam soda iz Lukavca ne mogu da obezbijede dovoljno sirovina na koje su se obavezele da će biti obezbijeđene prema turskim investitiorima. Naglasio je i da se radi o najvećim turskim kompanijama i investicijama u BIH.

Poašnjavajući autoput Sarajevo – Beograd, rekao je da će taj projekt sam sebe isplatiti, ali da je obim investicije toliki da će se morati obezbijediti podrška Exim banke.

– Kada se ostavi ova investicija to će biti jedan put mira, rekao je Erdogan.

Vijest o atentatu

– Čuo sam vijest da se priprema atentat i upravo zbog toga sam došao ovdje, rekao je Erdogan odgovarajući na pitanje novinara o informacijama o njegovom atentatu i dodao da na ovom putu ide bez ikakvog stajanja, isto kao i one noći kada je u Turskoj pokušan državni udar. (vb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here