Erdogan izrazio zabrinutost: Europa je pala na ispitu demokratije, ljudskih prava i sloboda

0
153

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako se europski zidovi sigurnosti i prosperiteta tresu, ali ne zbog izbjeglica i muslimana, već te zidove tresu njihovi vlastiti građani, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Uskudar, na ceremoniji povodom završetka nekoliko značajnih projekata u ovoj istanbulskoj općini. U fokusu Erdoganovog obraćanja bili su današnji protesti “žutih prsluka”, koji su održani u Francuskoj, Belgiji i Holandiji, a tokom kojih je došlo do sukoba demonstranata i policije.

Erdogan je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na ulicama europskih gradova.

“Protivimo se kaosu koji izazivaju demonstranti, ali i nesrazmjernom nasilju nad njima”, kazao je turski predsjednik te dodao:

“Oni koji su radi političkog populizma poticali na antiislamizam i antimigrantske stavove, upali su u svojim rukama iskopane jame. Zidovi sigurnosti i prosperiteta, pred kojima su toliko drhtali, poceli su da se tresu, ali ne zbog izbjeglica ili muslimana, te zidove tresu njihovi vlastiti građani.”

Erdogan je podvukao kako današnja slika sa ulica pokazuje da je Europa pala na ispitima iz demokraitje, ljudskih prava i slobode.

Tokom protesta “žutih prsluka” u Francuskoj do sada je privedeno 700 osoba, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Laurent Nunez. Dodao je da se na protestima, koji se danas održavaju u različitim francuskim gradovima, okupilo više od 31.000 građana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here