Epidemija morbila u Banjoj Luci: U RS-u trenutno oboljela 31 osoba

0
1462

Dom zdravlja Banja Luka prijavio je epidemiju morbila na teritoriji ovog grada.

Epidemija je proglašena zbog širenja morbila među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka, gdje je devet oboljelih.

Prvi slučaj među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” je prijavljen Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 24. aprila ove godine.

Radilo se o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili 20. aprila, a hospitalizovan je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 23. istog mjeseca.

Morbili su potvrđeni laboratorijski sedam dana nakon hospitalizacije.

Pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog zdravstvenog stanja. Pacijent nije vakcinisan MRP vakcinom.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka su krajem aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika kao i zaposlenih u Domu te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije.

Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma su dobili simptome morbila, svi iz bližeg kontakta s prvim oboljelim. Šest.201 je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji.

Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu „Rada Vranješević“.

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se i dalje provode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama. Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj trenutno je 31.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here