Dvostruki aršini VSTV-a

0
133

Sjednica VSTV-a zakazana je za narednu sedmicu i to srijedu, četvrtak i petak

Ne stišava se bura oko afere Potkivanje, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH posljednjih dana bavi se samo štancanjem saopćenja. Iz ove pravosudne institucije jučer su i zvanično potvrdili, iako su mediji to već ranije objavili, da je Drugostepena disciplinska komisija odbila kao neosnovanu žalbu Ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv prvog čovjeka VSTV-a Milana Tegeltije.
Istražili navode

“Potvrđuje se odluka Prvostepene disciplinske komisije od 3. juna ove godine. Podsjećamo da je povodom tužbe i prijedloga za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koje je podnio UDT, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a donijela odluku kojom se odbacuje disciplinska tužba UDT-a od 31. maja podnesena protiv Tegeltije, te kojom se odbacuje prijedlog UDT-a za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a”, saopćeno je iz ove pravosudne institucije

Disciplinsku tužbu protiv Tegeltije je zbog afere Potkivanje podnio sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević. S tim u vezi, nedavno su ga iz UDT-a obavijestili da su zaprimili njegovu pritužbu na povredu dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

– Obavještavamo vas da je UDT izvršio istragu navoda iz pritužbe i utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je sudija Tegeltija počinio povredu dužnosti, pa je podnio disciplinsku tužbu protiv sudije 31. maja, navodi se u obavještenju o pokrenutom disciplinskom postupku upućenom sudiji Blagojeviću.

Inače, Blagojević nam ukazuje na to da je u tom aktu disciplinski tužilac, nakon provedene istrage, utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je Tegeltija počinio povredu dužnosti, te da je zbog toga podnio disciplinsku tužbu.

“Dakle, državni disciplinski tužilac to kaže, a ovakav VSTV zatim odgovara da nije dozvoljeno disciplinskom tužiocu da podnese tužbu protiv Tegeltije. To je sumrak pravne države i vladavine prava”, navodi Blagojević.

Zbog ove afere, ali i posljednjih istupa u vidu saopćenja dopredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, prilično se podigla prašina u bh. javnosti, ali i međunarodnoj zajednici.
Pritužba

Forum za etiku i usklađenost u BiH u međuvremenu je podnio VSTV-u pritužbu zbog propuštanja da, u skladu sa Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom o radu, Vijeće preduzme neophodne radnje na ispitivanju navoda i utvrđivanju eventualne odgovornosti predsjednika VSTV-a zbog afere Potkivanje.

U pritužbi navode da vanredna sjednica VSTV-a, koja je održana 23. maja, nije ispunila zahtjeve propisanog postupka utvrđivanja činjenica i eventualne odgovornosti člana i predsjednika Milana Tegeltije, kako je to predviđeno članom 6, stav 3. Zakona, kao i članom 6b. Pravilnika o radu Vijeća. Ističu da bi zakonito postupanje bilo ili da je trećina članova Vijeća predložila Tegeltijinu smjenu ili da se formira disciplinska komisija koja bi bila nadležna da utvrđuje sve činjenice, te o tome izvijesti Vijeće, a po potrebi donese i prijedlog o smjeni s dužnosti. Ta komisija bi morala biti sastavljena od jednog sudije, jednog tužioca i jednog člana Vijeća koji nije nosilac pravosudne funkcije.

Kako bi pojasnio da na toj sjednici nisu prekršene poslovničke odredbe, Tegeltija se oglasio na svom Facebook profilu, gdje je, između ostalog, naveo da do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći, ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od trećine članova VSTS-a, kako je to predviđeno članom 6. Zakona. Saga o VSTV-u bit će nastavljena.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here