Dvadeset i tri godine tuge: Obilježena godišnjica tragedije na Tuzlanskoj kapiji

0
245

Prije 23 godine tačno u 20 sati i 55 minuta granata ispaljena s planine Ozren usmrtila je 71 osobu koja se nalazila na Kapiji u Tuzli, a ranila njih više od 200. I ovog 25. maja Tuzla se u suzama prisjeća ugašene mladosti, a brojni građani izražavaju negodovanje zbog činjenice da se naredbodavac masakra Novak Đukić i dalje nalazi izvan zatvorskih zidina.

Komemorativno obilježavanje 23. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji, koji je poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji.

Roditelji su sa suzama u očima i ovaj put poručili da samo oni znaju kako žive bez svoje djece koju su u zemlju spustili u cvijetu mladosti.

Granatom ispaljenom s položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena je 71 osoba, a među njima je i Lejla Bučuk s nepunih 17 godina.

Njen otac Hilmo kojeg smo danas također zatekli u Aleji mladosti na Slanoj Banji kaže nam da je Lejla bila specifična po svojoj dobroti i snalažljivosti.

Pohalađa je Srednju medicinsku školu u Tuzli. Tri srednjiškolske godine zaključivala je s odličnim uspjehom, a njen sa da postane medicinska sestra, ili doktorica, nažalost prekinula je agresorska granata.

“Pored boli i tuge, čovjeku u ovom trenutku najteže pada da je onaj koji je osuđen za zločin i dalje na slobodi i slobodno šeta Beogradom. Sud i Tužilaštvo BiH i dalje šute. Roditelji i članovi porodica su izgubili svaku nadu. Na nama je da sada svakodnevno sa sobom nosimo tugu i bol”, rekao nam je Bučuk.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske RS Novak Đukić.

On je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske RS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, a u junu 2014. godine je osuđen na 20 godina zatvora.

On se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, on trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbij jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum s BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sada nije učinjeno.

Komemorativno obilježavanje 25. maja nastavljeno je na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, a večeras će tačno u 20 sati i 55 minuta zvuk sirene sve Tuzlake vratiti u trenutak od prije 23 godine kada je u 71 kuću ušla neizbrisiva tuga. (Klix, Foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here