Duraković: Nakon iskaza Fate Orlović, Ramiz Salkić treba podnijeti ostavku

1
566

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković izjavio je da, nakon što je u javnost izašla informacija da je potpresjednik Republike Srspke (RS) Ramiz Salkić posredovao u pritscima da Fata Orlović proda svoju zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, potpredsjednik RS-a ima moralnu dužnost da podnese ostavku.

– Cijela povratnička zajednica bila je uz Salkića kada se našao na meti ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, svi su ga podržali kada je molio za pomoć nakon što ga je predsjednik RS-a Milorad Dodik izbacio iz Palate predsjednika RS-a – podsjetio je Duraković.

Kako navodi Duraković, Salkić se vratio “političkim igrankama” kod prodaje Rudnika Ljubija, pregovaranjem sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iza leđa Domovini, time što je svoje najbliže ostavio u Federaciji BiH, a u RS je dolazio samo na ekskurzije i u svrhu fotografisanja.

– Svjesno je radio na urušavanju međustranačkog dijaloga u Domovini, nadao se da neće doći do Potočarske deklaracije o jedinstvenom probosanskom bloku. Sa jatacima iz drugih političkih stranaka je radio na tome da dođe do raskola na liniji SDP-SDA – ističe lider “Odgovora”.

Za kandidaturu Salkića za predsjednika RS-a kazao je da je to bilo pitanje o kojem ‘nema pregovora’.

– Svojim istupima je učinio da javnost u Sarajevu misli da mimo njega nema drugog Bošnjaka u institucijama u Banjoj Luci. Konačni udarac meni i svima koji su bili spremni preći preko svega, bila je istina o crkvi u Konjević Polju i svemu što je rekla Fata Orlović – rekao je Duraković.

Stoga, zamolio je potpredsjednika RS-a da podnese ostavku i preuzme moralnu odgovornost za stanje u kojem se bošnjačka zajednica nalazi u RS-u, saopćeno je iz Pokreta “Odgovor”.(F, tl)

1 komentar

  1. Koji ba Salkić??? Muljaroš, gdje si vidio da ima čovjeka kad mu labrnja dotiče nos??? Ako je on predstavnik bošnjačkog naroda u RS, jadan je taj narod!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here