Društvena hronika: Zićo u raljama advokata

0
504

Naš je junak priče nekoć bio jedan od glavnih frajera čuvenog tuzlanskog korzoa popločanog kaamenim kockama i ukrašenog djevojkama i momcima koji su sanjali gradove i likove sa filmskih platana. Jednostavno, bolji život od onog kojeg su nudile rezolucije i kongresi komunističke partije. Helem, drug Zijad – Zićo Kapetanović se na vrijeme otisuo put željene Evrope pa je dobar dio svoje rane i stare mladosti proveo u Francuskoj.

Dio novca kojeg nisu istrošile draži Pariza, ostavio je za vrijeme kad „starost pita gdje ti je bila mladost“. Tako je kupio i dvosoban stan u Tuzli. I to, sve lege artis, što bi rekli pravnici. Dakle, monsineur Zićo je od ovlaštenog zastupnika, advokata D. R. kupio, i uredno platio dvosoban stan u tuzlanskoj ulici imena velikog Mirze Dalibašića, čiji je vlasnik bila Branislava Biljetina. Taj je kupoprodajni ugovor potpisan 27. jula 1995. godine. Nakon osam godina, 5. maja 2003. godine, gospođa Biljetina preko davokatice Amire Trajanovski pokreće tužbu za povrat stana i još pride kiriju za osam godina stanovanja. Monsineur Zićo se šali svim sudovima, a sudovanje još traje, za ono štoje urado advokat D. R., dakle, onaj koji nije monsineur.

Zićo tvrdi da ga je R. prevario i da je on dupeur (na bosanskom: varalica). Da u tome ima iskustva, govori još jedna njegova žrtva. Naime, Ramiz i Harisa Smajić su od Jove Karišika iz Tuzle, 2006. godine kupili dvosoban stan u Tuzli. Nakon osam godina, dakle 2006. godine, sudski ovjeren ugovor je poništen. Moraju iz stana kojeg su platili 57.000 maraka, plus 10.000 maraka datih za adaptaciju. Protivničku stranu, zastupa avokat D.R. Bračni par Smajić tvrdi da je stan kojeg su redovno kupili sada u vlasništvu advokata D.R. Oni su javno iznijeli podatak da je na kupoprodajnim ugovorima postao vlasnik petnaest stanova!?

Monsineur, kao svaki gospodin, nije tužio advokata dupeura D. R. Kako su prevare dotičnog postale i medijski obrađene, pitali smo Amira Mešića, predsjednika Advokatske komore u Tuzli da li su mu poznati nečasni stambeni radovi D. R., on kaže:

– O tome znam samo nešto iz medija. Međutim, gospodin Zićo Kapetanović nije nikada podnio prijavu protiv kolege R.

-Pa, gospodin Zićo je gospodin!

-Biti gospodin je jedno, drugo je ostati bez stana, veli predsjednik Mešić.

U pravu je! (Piše: Ekrem Avdić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here