Dogovori o vrućim temama: Načinjen vrlo važan korak za život bh. košarke

0
310

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine danas su održali sastanak radi rješavanja finansijskih problema tog saveza, čije je djelovanje opterećeno poreznim dugovanjima.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Suvad Džafić nakon sastanka je izjavio da se ova institucija “u svom kapacitetu uključila u rješavanje ovog problema, koji je u jednom periodu rastao”.

– Najveći dio sastanka odnosio se na temu poreskih dugovanja KSBiH prema Federalnoj poreskoj upravi i Upravi za indirektno oporezivanje. Nažalost, postoje dugovanja saveza i za PDV i za direktne poreze. Mislim da je sastanak u tom dijelu bio konstrutivan i da će problemi koji se tiču dugovanja biti riješeni – kazao je Džafić.

Dodao je da ne postoji način i zakonska mogućnost da Ministarstvo civilnih poslova pokriva nečije dugove, ali da postoji mogućnost rješavanja problema kroz vanredne pravne lijekove.

– Došli smo do nekih informacija za koje ni mi nismo znali, u smislu da li je KSBiH u sistemu PDV-a ili nije. To je ono što je bilo do nas. U nadležnosti je svih institucija, koje pokrivaju oblast sporta, entitetskih i kantonalnih minstarstva, da se aktivnije i jače uključe kada je finansijska podrška u pitanju. Košarka je jako važan sport za nas, zato smo mi i prihvatili ulogu medijatora da nešto uradimo – kazao je Džafić.

Generalni sekretar KSBiH u ostavci Dubravko Barbarić kazao je da je na sastanku “načinjen vrlo važan prvi korak za život bh. košarke”.

– Ne bih iznosio detalje sastanka, osim činjenice da smo dosta relaksirali odnose kada su u pitanju porezne uprave, što je najvažnije pitanje – kazao je Barbarić.

Naveo je da je ukupni dug KSBiH Upravi za indrektno oporezivanje s kamatama narastao na više od 700.000 KM.

– Najveće breme koje imamo su porezi. Mi smo u prošloj godini dokazali da se s postojećim dugovanjima, koje smo zatekli, možemo nositi, ali ne i sa dugovanjima koja su nastala kao posljedica istrage Tužiteljstva BiH, koje je poslalo poreske inspekcije u savez. One su utvrdile navedena dugovanja, koja iznose više od 1,2 miliona KM. Postoji dobra volja da se taj problem riješi, relaksira i nađe trajno rješenje, ne samo kada je u pitanju KSBiH, već i ostali sportski savezi – kazao je Barbarić.

Zaključeno je da KSBiH u narednim aktivnostima treba da ostvari direktne kontakte s poreznim upravama. (ag, F, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here