Dogodilo se na današnji dan

0
788

– 1312. Papa Klement V. ukino Templarski viteški red, osnovan 1118. u Palestini nakon prvog križarskog rata. Red je osnovao Hugo de Payens, a sjedište reda je prvobitno bilo pokraj mjesta gdje je nekad stajao židovski hram, Templum Salomonis, po čemu je i dobio ime.

– 1832. Umro Johann Wolfgang von Goethe, najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac koji je najveću popularnost stekao romanom “Patnje mladog Werthera”. Snažno je utjecao na sve europske književnosti, a nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode.

– 1919. Uvedena prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu između Pariza i Bruxellesa.

– 1945. U Kairu osnovana Arapska Liga, politički savez arapskih država s ciljem služenja zajedničkoj dobrobiti svih arapskih zemalja. Liga danas broji 22 zemlje članice.

– 1950. Rođen Goran Bregović, bosanskohercegovački glazbenik i skladatelj. Autor je filmske glazbe i jedan od najpoznatijih skladatelja s Balkana. Postao je poznat u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kao vođa i gitarist skupine Bijelo dugme.

– 1995. Ruski astronaut Valeri Polyakov završio je svoju svemirsku misiju nakon rekordno dugog vremena provedenog u svemiru: 437 dana i 18 sati. To vrijeme proveo je na svemirskoj postaji Mir, obišavši Zemlju preko 7000 puta.

– 1997. Amerikanka Tara Lipinski sa samo 14 godina i 10 mjeseci postala najmlađa svjetska prvakinja u klizanju, što ju čini najmlađom svjetskom prvakinjom ikada. Klizanjem se počela baviti sa šest godina.

– 2004. Umro Slobodan Bodo Kovačević, bh. skladatelj i gitarist. Glazbom se počeo baviti početkom 60-ih, najprije kao gitarist grupe Lutalice, a od 1965. u Indexima. Napisao je više od 300 skladbi, a najviše za Indexe, a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore. U njegovu čast dodjeljuje se Nagrada Bodo Kovačević za gitaristu godine.

– 2016. U zračnoj luci u Bruxellesu i u podzemnoj željeznici tog grada dogodili se teroristički napadi u kojima su život izgubile 34 osobe, a ranjeno najmanje 330 osoba.(ag, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here