Dodik i SNSD kažnjeni zbog ispoljavanja jezika mržnje u izbornoj kampanji

0
415

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom je novčano kažnjen SNSD i kandidat te političke stranke za Predsjedništvo BiH Milorad Dodik, javlja Anadolu Agency (AA).

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Zbog toga je SNSD-u, na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000 KM.

Istovremeno, utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Saveznezavisnih socijaldemokrata – SNSD za člana Predsjedništva BiH, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Dodiku je u skladu sa odredbom Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Inače, u toku je proces utvrđivanja rezultata općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru zabrojanje.

Do donošenja odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu uroku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima ina način propisan tim članom.

Danas je Centralna izborna komisija BiH 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnesene od neovlaštene osobe.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here