Dnevnik: Ko se (još) boji revizije?

0
1524

Normalnom pamet stane. Nije moguće da svakodnevno pušimo predizborne ublehe, uplašeni imaginarnog. Dvadeset je godina od rata, a građani stalno iščekuju novi rat, sve siromašniji i bjedniji. Ubleha koliko hoćeš, ustavni paketi, referendumi, bojkoti, blokade, neprovođenje zakona i zaključaka ustavnog suda, zloupotreba OS, birtijska druženja, javni servis, jednakopravnost ovih i onih i sl. Pa sve tako u krug. Alija Izetbegović davno je govorio da u vlast ne treba primati one koji je hoće po svaku cijenu, a mi stalno diplamo i biramo iste. Neka nama naših! Sve moj do mojega. Doduše, ima i dosljednosti. Svako bira svoje bez pardona. Rijetka su miješanja u tuđi tor. Agresijom podijeljeno, a mirom institucionalizirano.

U toku je i priča o reviziji tužbe protiv Srbije pa, kad bi prošla, onda bi reparacije ratne štete došle u BiH. Bilo bi love za sve njene građane. Srbija je svjesna Damoklova mača iznad svoje glave koji je jedanput – zahvaljujući BiH timu, svojoj diplomaciji i advokatu Varadiju – uspjela izbjeći. Oprezno se reaguje na mogućnost obnove procesa i prepušta da „bolji dio BiH“ digne kuku i motiku i brani Srbiju, Miloševića i banditsku JNA. Strašni zločini u Srebrenici, Prijedoru, Doboju, Sarajevu i svugdje u BiH počinjeni su protiv građana pod mentorstvom Srbije, sa motom odbrane države Jugoslavije i njenog naroda, Srba. To ne tvrdim ja, nego doskorašnji podpredsjednik SAD-a, Joe Biden. Egzekutor je bio Ratko Mladić, general sa stanom u Beogradu, kojem je predsjednik SRJ Linić dodijelio čin, a u krvavom pohodu po Bosni pomagalo mu je oko 4000 oficira i podoficira sa platnog spiska krnje Jugoslavije i vođenih u kadrovskom odjelu SSNO.

Pitanje je, dakle, ko koga ovdje u zdrav mozak…. Kad nekog izaberemo da bude član Predsjedništva države, da li je on dužan – po zakletvi koju je položio – da štiti interese svih građana ove zemlje? Nacionalna raznolikost nije starija od Ustava i zakona. Pa onda opet pitanje, da li je unitarizam to što Bakir Izetbegović traži od međunarodnih pravosudnih institucija da se stavi tačka na rat i da se konačno počne od početka, čistih računa sa susjedima? Bilo bi pošteno da se obeštete žrtve, ma kako se one zovu, a ne da Čović sve to proglašava političkim pitanjem. Zar ne, Visoki Incko?

Ionako ne radiš ništa, a golemu plaću primaš koju knjiže na račun donacija BiH. Tvoj je posao da doneseš pravdu i pomirenje ovoj zemlji. Zbog onoga što sada radiš sve više sam na strani Milorada Dodika, tj. da džaba ‘leba jedeš’. Isto je i sa gospodinom Džonatanom. Niste vi ovdje da ne talasate i da tolerišete korupciju, nezakonitost i lopovluke i da sve predajete lopovima u ruke. Trebalo bi da im ponekad i ruku zavrnete, zašto da ne? Iscurit ćemo pa će ovdje osvanuti neki od tamo, a onda ste najebali zajedno sa nama. Za dvije posljednje godine 80 hiljada mladih je manje, tvrde samo iz USK.

I da zaključim, nikoga ne treba smjenjivati zbog revizije. To je pravno pitanje i tačka. Ali bi trebalo da se konačno počne uspostavljati red u ovoj zemlji i tražiti odgovornost od političara u skladu sa Ustavom. Oko 40 odluka Ustavnog suda nije provedeno. Neophodno je da neka od rješenja izbornog zakona o vanrednim izborima i opozivima nametne Visoki. Pa onda da zaustavi farsu da živimo od krize do krize, koju politički hohštapleri proizvode svaki dan. Ode raja! SRBI, HRVATI, BOŠNJACI! Odoše građani, obrazovani i osviješteni da se od ubleha ne živi.

Traže bolji život! (Piše: Osman Puškar)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here